O carte pe zi: ”Elefanții nu uită niciodată”, de Agatha Christie
”M-am gândit că ceea ce trebuie să facem de fapt este să descoperim niște oameni asemenea elefanților. Pentru că elefanții nu uită.
-Da, am mai auzit asta, rosti Poirot.
-Elefanții nu uită niciodată, reluă doamna Oliver. Știți povestea aceea care li se spune copiilor? Cum un croitor indian a înfipt un ac sau așa ceva în colțul unui elefant. Nu. Nu în colt, în trompa unui elefant, firește. Și cu următoarea ocazie, când a trecut pe lângă el, elefantul avea gura plină cu apă și l-a împroșcat pe croitor, desi nu-l mai văzuse de câțiva ani. Elefantul nu uitase. Și-a adus aminte. Nu-mi rămîne decât să iau legătura cu niște elefanți.
-Nu sunt sigur că înțeleg ce vreți să spuneți, riposte slab Hercule Poirot. Pe cine catalogați drept elefanți? Sună ca și cum ați vrea să cereți informații la grădina zoologică.
-Ei bine, nu e tocmai așa, se strădui să-i explice doamna Oliver. Nu mă refer la elefanții adevărați, ci la modul în care, până la un punct, oamenii se pot asemăna cu elefanții. Sunt unii oameni care chiar reușesc să-și amintească”
Probabil că nu există nici un citator, care a citit cât de cât în viață, care să nu fi auzit de Agatha Christie. Motivul? Este cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor și unul dintre cei mai prolifici, cu peste 90 de romane la portofoliu.
Stilul Agathei Christie este unul lejer, dar care îți ațâță mintea și o ține mereu în priză, iar cartea din mâini cu greu o lași până nu afli cine a comis crima.
La fel se întâmplă și cu „Elefanții nu mor niciodată”, carte scrisă de autoare la venerabila văâîrstă de 80 de ani.
Veți întâlni o abordare diferită față de majoritatea cărților lui Christie, care încep cu crima, urmând ca Poirot sau Miss Marple să își facă apariția din al doilea capitol. În această carte regăsim o desfășurare a acțiunii puțin atipică, iar personajul principal nu este detectivul descurcăreț.
Lectura începe cu Ariadne Oliver, o prietenă de-a lui Hercule Poirot, o femeie trecută de prima tinerețe care este scriitoare de cărți polițiste. Aceasta primește o solicitare mai mult decât ciudată de la o așa-zisă admiratoare de-a ei: adevărul despre moartea soților Ravenscoft, pentru a căror fiică doamna Oliver este nașă.
„Elefanții nu uită niciodată” promite o lectură palpitantă, care te va ține cu sufletul la gură, care abundă în piste și posibilități, iar intervențiile lui Hercule Poirot sunt mai mult decât vitale pentru caz și pentru soarta unor oameni al căror destine se poate altera considerabil.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene