O carte pe zi: ”A șaptea dorință”, de Kate Messner
”Continui să mă holbez la peștele din mâna mea. Acum nu mai vorbește. Se zbate. Se chinuie. Oare mi-am imaginat totul?
-Ar trebui să vii aici! striga Drew. Sunt o mulțime de pești și-s mai mari decît plevușca pe care ai pescuit-o.
-Sunt bine aici, îi strig și mă întorc la peștele meu.
La peștele care nu-i cu putință să fi spus ce cred eu că a spus.
Poate a fost un fel de hârâit pe care îl scot peștii când sunt stresați. Oare peștii pot să hârâie prin branhii?
Dar a sunat atât de clar… ”Dă-mi drumul și îți voi îndeplini o dorință.”
Poate că nu e un pește adevărat. Poate că e ca decorațiunea aceea sub formă de pește care cântă… -oare ce cânta? În fine. Poate că e ca un… ca un pește care face reclama concursului. Poate că până la urmă e pentru Fundația ”Pune-ți o dorință”. Îmi doresc atât de tare să mă conving singură de asta, dar când mă uit în jos, peștele din mâna mea tot lipicios e și încă se zbate și nu are nicio baterie, pe nicăieri.(…)
Dar nu-i nimic rău dacă îți pui o dorință
-Fă ca Robero Sullivan să se îndrăgostească de mine, îi șoptesc peștișorului.
Drew chiuie și îl văd scoțând din apă un pește cam de cinci ori mai mare decât piticania din mănușa mea, Râd.
-Și, dacă tot te ocupi cu asta, fă-mă să nu-mi mai fie frică de gheață. Nu vreau să te jignesc, dar vreau să merg unde sunt pești adevărați.”
Astăzi vă prezentăm o carte pentru adolescenți, care poate fi citită cu interes și de oamenii mari. Pentru că nu este doar despre un peștișor fermecat și îndeplinirea unor dorințe, ci mult mai ancorată în realitate, o realitate în care trebuie să ai puterea să accepți lucrurile care nu pot fi schimbate, să lupți să schimbi ce ace crezi că poți schimba. E despre dorințe și modul în care ați exprimi aceste dorințe pentru a fi înțeles, e despre dependențe și lupte interioare, despre prietenie, înțegere și acceptare. E despre dansuri irlandeze și dependența de heroină, despre temeri și aspirații.
În carte, magia se împletește cu realitatea, speranța cu empatia , dar, cel mai important, ca citator te face să înțelegi că uneori, chiar și oamenii buni pot face greșeli îngrozitoare.
Autoarea, Kate Messner, înainte de a deveni scriitoare ”cu normă întreagă” a fost reporter TV și profesoară de limba engleză pentru gimnaziu, predând elevilor timp de cincisprezece ani. Probabil că acesta este și motivul pentru care cărțile ei îi îndeamnă pe copii să descopere și să-și pună mereu întrebări despre oamenii și lucrurile din jurul lor.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene