Munca “la negru” şi calitatea seminţelor comercializate, teme ale şedinţei Colegiului Prefectural

Cooperarea instituţiilor în vederea combaterii muncii “la negru” și rezultatele controalelor efectuate în domeniul comercializării semințelor au fost principale  teme discutate astăzi în ședinţa ordinară a Colegiului Prefectural. La şedinţa condusă de subprefectul Mircea Gologan a participat şi Ciprian Trifan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui.

În prima parte a ședinţei, Alin Mocanu, inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, a prezentat rezultatele acțiunilor intreprinse în vederea identificării și combaterii muncii nedeclarate. Potrivit datelor de la ITM, în anul 2016 inspectorii de muncă au controlat 844 de unități, fiind efectuate  928 controale, în domeniul relațiilor de muncă, la care desfășurau activitate 34.759 salariați, din care 16.265 femei și 35 de tineri.

Din totalul de 928 controale, 901 au fost controale efectuate pentru identificarea persoanelor fără forme legale de angajare, reprezentând 97% din totalul controalelor efectuate.

”În urma acestor controale, pe parcursul anului 2016 au fost identificate 150 persoane, din care 31 femei și 4 tineri care desfășurau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă la un număr de 81 de angajatori. Angajatorii care foloseau munca nedeclarată au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 10.000 – 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, valoarea totală fiind de 1.260.000 de lei”, a precizat Alin Mocanu.

În ceea ce privește controalele efectuate în timpul comercializării semințelor în piețe, oboare și magazine specializate din județul Vaslui, Mihaela Lespezianu inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS), a precizat că suprafața arabilă a județului Vaslui, de aproximativ 402.000 ha, este în mare parte este cultivată cu sămânță certificată.  Potrivit acesteia, acest lucru este îmbucurător, deoarece operatorii economici conștientizează faptul că acesta este unul din factorii primari ce influențează creșterea economică.

În urma controalelor efectuate în rândul comercianţilor, au fost retrase de la vânzare 65 kg de lucernă albastră;  98 de plicuri cu semințe de legume din diferite specii; 312 bucăţi de material de înmulțire și plantare fructifer, deoarece nu erau ambalate şi sigilate conform cerinţelor legale şi nu prezentau documente de provenienţă.

“Nu am constatat abateri care să implice acordarea de amenzi contravenționale sau reținerea autorizațiilor de comercializare. Pentru neregulile constatate au fost date avertismente conform OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, întrucât comercianții erau la prima abatere. Aceste cantități de semințe și material de plantare fructifer comercializat ilegal, a scăzut semnificativ de la an la an tocmai datorită acestor controale efectuate în echipă cu reprezentanți ai celorlalte instituții specificate”, a declarat Mihaela Lespezianu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.