Drepturile angajaţilor în perioadele caniculare, verificate de ITM

Inspectorii din cadrul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui demarează controale în rândul agenţilor economici, din toate domeniile de activitate, dar cu preponderenţă a celor din sectoarele construcţii civile şi industriale, construcţii drumuri şi poduri, agricultură, activităţi de panificaţie şi patiserie, comerţ, transporturi şi textile, pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile ce se aplică  în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, în conformitate cu prevederile OUG nr. 99/2000.

“Având în vedere prognozele ANMH privind înregistrarea în această perioadă  de temperaturi extreme ridicate, considerăm oportună declanşarea în perioada imediat urmatoare a unor acţiuni de monitorizare şi    control, în vederea verificării modului în care se aplică prevederile OUG nr. 99/2000. Acţiunile vor avea ca scop şi conştientizarea angajatorilor în vederea aplicării unor măsuri de protecţie a salariaţilor pentru prevenirea accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale.

Inspectorii de muncă vor verifica modul în care se aplică şi respectă legislaţia în vigoare privind protecţia lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme în care, conform datelor furnizate de  ANMH, temperaturile depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;

Acţiunea se va desfăşura pe toata perioada  anului 2017 în perioadele în care  se înregistrează temperaturi extreme”, a precizat Gheorghe Chirvase, inspectorul şef al ITM Vaslui.

Potrivit acestuia, în cadrul controalelor se vor verifica măsuril luate de angajator în ameliorarea condiţiilor de muncă prin reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Totodată se va verifica dacă angajatorii respectă măsurile de menţinerea stării de sănătate a angajaţilor prin asigurarea apei minerale adecvate (câte 2-4 litri/persoană/schimb), asigurarea de duşuri; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, prin asigurarea unor spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător.

Reducerea duratei zilei de lucru, daca temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin doua zile consecutiv; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazul   temperaturilor ridicate extreme, dacă  se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv; Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin doua zile consecutiv, sunt alte obligaţii ale angajatorilor.

Inspectorii ITM vor verifica şi asigurarea, de către angajator, a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

“Neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, în perioada cu temperaturi extreme ridicate, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 le, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni”, a mai spus şeful ITM Vaslui.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.