Modificări privind regimul armelor și munițiilor

Prin Legea 319 din 11 decembrie 2015 a fost modificată și completată Legea 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, noile prevederi intrând în vigoare începând cu data de 14 Ianuarie 2016.

Valabilitatea permisului de armă

Permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri, exceptând perioada de suspendare.

Valabilitatea permisului de armă se prelungeşte de către autoritatea competentă pentru o perioadă de 5 ani, dacă titularul îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi prezintă dovada efectuării unei şedinţe de tragere anual,       într-un poligon autorizat, cu excepţia posesorilor de arme de vânătoare. Începând cu 6 luni înainte de expirarea valabilităţii permisului de armă este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de data expirării valabilităţii permisului de armă.

Procurarea muniţiei de către titularii dreptului de port şi folosire a armelor letale

Titularii dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor letale pot procura de la armurierii autorizaţi numai muniţia aferentă armelor înscrise în permisul de armă. Cantitatea maximă de muniţie care poate fi deţinută de aceste persoanele se înscrie în permisul de armă de către organul de poliţie care eliberează acest document, după cum urmează:

  1. a) în cazul armelor de apărare şi pază, 50 de cartuşe cu glonţ şi 50 de cartuşe fără proiectil, pentru câte o singură armă de fiecare calibru;
  1. b) în cazul armelor de vânătoare, 300 de cartuşe pentru câte o singură armă de fiecare calibru, dintre cele pentru care are dreptul de port şi folosire;
  2. c) în cazul armelor de tir, 000 de cartuşe pentru fiecare armă pentru care are dreptul de port şi folosire (în legea veche, cel mult 500 de cartuşe pentru fiecare armă pentru care are dreptul de port şi folosire).

A fost introdusă o prevedere nouă privind suspendarea dreptului de port și folosire a armelor letale. Astfel, suspendarea dreptului de port şi folosire a armelor letale se dispune de către organele competente și dacă există indicii comportamentale temeinice, care reclamă o examinare urgentă psihologică şi medicală, în vederea verificării aptitudinii persoanei şi menţinerii autorizării pentru a deţine arme şi muniţii letale.

 De asemenea,  anularea dreptului de port şi folosire a armelor letale se dispune de către organele competente și dacă titularul dreptului nu se supune obligaţiei examinării psihologice şi/sau medicale în termen de 30 de zile de la data solicitării exprese a structurilor de poliţie competente şi/sau recomandării de reexaminare.

Prin Legea 319/2015 a fost introdusă o nouă condiție pentru acordarea autorizaţiei de procurare a armelor neletale prevăzute în categoria C: aceasta se acordă persoanelor care au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

  Posesorii armelor neletale cu destinaţia de autoapărare pot procura şi deţine maximum 25 de cartuşe pentru o singură armă (în legislația anterioară, 100 de cartuşe pentru fiecare armă dintre cele pentru care au drept de port şi folosire).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.