Ministrul Comunicațiilor, Lucian Șova, la recepția lucrărilor din proiectul RO-NET de  la Chițcani

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, a participat, luni, în satul Chiţcani, comuna Costeşti, la recepţia lucrărilor realizate în cadrul proiectului RO-NET, privind construirea unei reţele naţionale de internet în bandă largă în zonele defavorizate. Proiectul RO—NET, finanțat din fonduri europene, este un proiect strategic, cu o infrastructură realizată la cele mai înalte standarde. Acesta urmează să reducă decalajul digital între zonele rurale și cele urbane pentru ca cetățenii sau întreprinderile locale să nu fie excluși economic și social.

„Este foarte important că reuşim să legăm comunităţi sărace, comunităţi izolate de civilizaţie şi chiar dacă acest lucru nu se întâmplă prin intermediul unor autostrăzi, totuşi reuşim cu aces proiect să construim nişte autostrăzi virtuale, care să contribuie la intensificarea comunicării. (…) Este foarte important ca tot ceea ce înseamnă cultură şi civilizaţie să devină mai accesibile locuitorilor din aceste localităţi, astfel încât şi gradul lor de exigenţă din toate punctele de vedere să crească, iar gradul lor de informare să fie mai mare”, a declarat Lucian Şova.

Ministrul le-a cerut scuze ziariştilor pentru starea proastă a drumului până la Chiţcani şi a admis că în zonele sărace ale României este nevoie de infrastructură rutieră, de apă şi  de canalizare, pe lângă investiţiile din domeniul comunicaţiilor. Şova a precizat că deşi în zonele sărace, oamenii nu ştiu ce înseamna internetul, lucrurile se vor schimba iar accesul la mijloace de comunicare va fi mai facil.

„Primul pas este că a venit internetul pentru că în general, în comunităţile sărace şi fără acces la cunoaştere, tot ce înseamnă tehnologie generează educaţie. Eu cred că oamenii vor găsi resurse să-şi achiziţioneze măcar un telefon mobil de generaţie mai veche, măcar o tabletă sau un calculator mai puţin performant. Sunt sigur că există foarte mulţi concetăţeni ai celor care locuiesc aici care poate lucrează în străinătate şi pentru care ar fi foarte important să fie mai aproape de cei de acasă, măcar prin intermediul comunicaţiilor prin internet. (…) Eu îmi amintesc din copilărie că înainte de a avea televizor, a fost semnal la televiziune şu după ce a fost semnal, părinţii mei, în anii 1960 – 1965 au găsit resursă să cumpere şi un televizor. Fără a avea semnal la internet, desigur că gradul de interes al celor care locuiesc aici era zero față de tehnologie şi achiziţionarea de tehnologie”, a precizat Ministrul Comunicaţiilor.

Lucian Şova a afirmat că în judeţul Vaslui s-au montat peste 720 de kilometri de fibră optică şi peste 6.300 de stâlpi noi, fiind recepţionate peste 70 de locaţii.

La final, ministrul Lucian Șova s-a întâlnit cu autoritățile județene și cu primarii ale căror comune beneficiază de proiectul RO-NET. Cu toții au discutat despre problemele comunităților locale și despre posibile soluții pentru rezolvarea lor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.