Mii de tineri vasluieni, informaţi prin proiectul „Parteneri pentru incluziune”
13.064 tineri au beneficiat de sesiuni de informare,635 de tineri cu vârste cuprinse între 16-29 ani, dintre care 137 de etnie romă, au beneficiat de asistență psiho-socială, 130 de tineri din mediul rural din judeţele Iași și Vaslui, au paricipat la şcoli de vară. Acestea sunt doar căteva din reyultatele preyentate luni, 21 noiembrie, la Sala de conferințe a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, s-a desfăşurat conferința de închidere a proiectului ”Parteneriat pentru incluziune!”, implementat inițial pe o perioadă de 16 luni (decembrie 2014 – aprilie 2016), prelungit și finanțat apoi pentru încă 6 luni pe Componenta Plus (mai 2016 – octombrie 2016).
La eveniment au participat reprezentanţii tuturor celor nouă instituţii implicate în derularea proiectului: Fundația ”Alături de Voi” România-promotor, DGASPC Vaslui, DGASPC Iași, Asociația Alternative Sociale, Asociația Salvați Copiii, Fundația COTE, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația Star of Hope România și Fundația World Vision România-birourile Iași și Vaslui. Manuela Iftimoaei , managerul proiectului a prezentat rezultatele obţinute în cadrul proiectului, rezultate care au depăşit indicatorii propuşi cunoscute concluziile proiectului ”Parteneriat pentru incluziune!”.
Potrivit acesteia, prin acest proiect, s-au realizat activități complexe pentru îmbunătățirea integrării sociale și profesionale a tinerilor cu vârste cuprinse între 16-29 ani, din grupuri vulnerabile din jud. Iași, Vaslui, Constanța și Mureș, în special din mediul rural.
Astfel, 635 de tineri cu vârste cuprinse între 16-29 ani, dintre care 137 de etnie romă, au beneficiat de asistență psiho-socială prin intermediul celor 9 servicii sociale dezvoltate prin proiect, de către cele apte ONG-uri partenere. Au fost oferite servicii de consiliere, orientare și formare profesională pentru tineri la risc cu accent pe tineri cu dizabilități, inclusiv HIV/SIDA, tineri de etnie romă, proveniți din sistemul de protecție al copilului, formare IT (ADV România); asistență psiho-socială pentru prevenirea și combaterea efectelor abuzului, neglijării, exploatării și a oricăror forme de violență, inclusiv prevenirea traficului de persoane și asistența victimelor pentru tineri separați de unul sau ambii părinți și membrilor familiilor acestora (Alternative Sociale). S-a pus accent şi pe dezvoltarea abilităților parentale la tineri (părinți sau viitori părinți) în vederea prevenirii abuzului asupra copiilor și a abandonului familial (Asociația Salvați Copiii); dezvoltarea abilităților de viață și de mediere pe piața muncii, inclusiv componenta de branding personal și planificare carieră (Fundația COTE); sprijin psiho-social, pentru tineri cu tulburări de comportament, adicții și boli cronice (Fundația Serviciilor Sociale Bethany); dezvoltare de abilități de viață independentă în cadrul Clubului Tinerilor, inclusiv pentru cei cu dizabilități (Fundația Star of Hope România). Serviciul Clubul Tinerilor a fost dezvoltat după modelul ADV România;
Fundația World Vision a oferit consiliere psiho-socială și educațională, inclusiv servicii de dezvoltare a deprinderilor pentru o viață independentă, educație parentală și antreprenorială pentru tineri la risc, inclusiv de etnie romă. După modelul Clubul Tinerilor, dezvoltat în Iași, în prima etapă de implementare a proiectului, Fundația Star of Hope România a replicat serviciul de dezvoltare de abilități de viață independentă pentru tineri de etnie romă aflați la risc, beneficiari ai „Centrului de servicii integrate pentru copii și tineri aflați în dificultate” din orașul Murgeni, jud. Vaslui; înființarea și dezvoltarea de către ADV România a Agenției de pregătire, plasare și asistență la locul de muncă pentru tineri din grupuri vulnerabile, în cadru căreia sunt derulate două programe: internship (formare profesională în cadrul întreprinderii sociale) și jobcoaching (angajare asistată).
În cadrul proiectului, Caravana mobilă pluridisciplinară a străbătut peste 20.000 km., ajungând în toate cele 93 comune din jud. Iași și toate cele 81 comune din jud. Vaslui. Astfel, au fost derulate campanii de informare a tinerilor prin intermediul a 223 caravane/trasee în 174 comunități rurale din jud. Iași și Vaslui (la solicitare, caravanele au revenit în 33 comune). Campaniile au fost realizate mai ales în școlile și liceele din comunitățile rurale, fiind informați 13.064 de tineri.
Pentru 130 de tineri din mediul rural din jud. Iași și Vaslui, au fost organizate şase Școli de Vară, ce au avut rolul de a-i ajuta să-și formeze și să-și consolideze anumite abilități personale, de relaționare, de auto-cunoaștere și dezvoltare a abilităților de viață independentă, precum și de a realiza schimburi interculturale între tineri de etnii diferite.
Au fost organizate 10 vizite de studiu la organizațiile partenere din proiect pentru 180 specialiști (asistenți/lucrători sociali și cadre didactice) din cele două județe. În cadrul proiectului, 100 de asistenți sociali și 100 cadre didactice din mediul rural din jud. Iași și Vaslui au participat la cursuri de instruire pe diferite teme: „Educație pentru sănătate”, „Prevenirea consumului de alcool”, „Educație parentală”, „Prevenirea traficului de persoane și a violenței domestice”, ”Consiliere și orientare în carieră”, „Prevenirea abandonului școlar”, cu scopul de a-i sprijini direct în oferirea de servicii de calitate pentru tinerii aflați la risc de excluziune socială.
De asemenea, experții proiectului ”Parteneriat pentru incluziune!” au realizat ghidul ”Servicii sociale adresate tinerilor. Ghid pentru specialiști”, un reper pentru specialiștii din domeniul social, asistenți sociali și psihologi deopotrivă, dar și specialiștilor din domeniul educațional, care lucrează cu adolescenți și tineri.
Au fost realizate 8 filme de prezentare a serviciilor înființate prin proiect (7 filme personalizate pentru fiecare ONG partener, cu prezentarea propriul serviciu derulat în cadrul proiectului și 1 film de prezentare a Caravanei mobile pluridisciplinare).
Proiectul are creat un site dedicat – www.proincluziune.ro și o pagina de FaceBook care sunt actualizate periodic. De asemenea, serviciile inființate pe proiect vor fi promovate pe aceste două canale și după finalizarea proiectului.
Valoarea totală a proiectului, pe perioada celor 22 luni de implementare, a fost de 3.559.231,01 lei, din care 355,923,10 lei – cofinanțarea partenerilor ca şi contribuţie proprie.
Proiectul a fost finanţat în cadrul apelului „SINERGII PENTRU VIITOR – tineri in situaţii de risc” din cadrul Programului RO10 „Copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi pentru promovarea incluziunii sociale”, program derulat în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014.
Sustenabilitatea proiectului va fi asigurată prin cele 9 servicii nou înființate, care vor continua să fie dezvoltate de către ONG-urile partenere.