”Mentalitate de învingător”, la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui

În intervalul 1 aprilie -30 iunie, Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui implementează proiectul „Mentalitate de învingător”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Datorită acestui proiect, circa 120 de elevi de la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui au participat la activități de dezvoltare personală care explorează diverse elemente ale mentalității flexibile iar Clubul Elevilor a fost dotat cu mobilier școlar devenind astfel un spațiu mult mai atractiv pentru organizarea activităților extrașcolare. Mentalitatea flexibilă  se numără printre cele 9 elemente specifice competenței sociale și civice stabilite de Comisia Europeană alături de starea de bine, flexibilitatea, autoreglarea, empatia, colaborarea, comunicarea, gândirea critică, gestionarea propriei învățări.

Elevii au participat la activitățile „Două mentalități”, „Despre greșeli și eșec” și „Puterea perseverenței” descoperind astfel conceptul de mentalitate flexibilă (growth mindset) lansat de psihologul Carol Dweck care susține că părerea pe care o ai despre tine îți poate limita potențialul sau te poate ajuta să obții succesul. Elevii trebuie să fie conștienți că abilitățile lor pot fi dezvoltate prin efort, muncă și perseverență, că este necesar să progreseze mereu pentru a a se adapta societății actuale aflată într-o permanentă schimbare în care învățarea pe tot parcursul vieții este o constantă.

La sfârșitul activităților, pentru a analiza impactul asupra elevilor beneficiari, aceștia au completat un scurt chestionar.  Printre altele,  elevilor li s-a solicitat să spună ce le-a plăcut. Iată câteva dintre răspunsurile lor:

”Mi-a plăcut faptul ca am lucrat în echipă și am realizat activitatea de la Clubul Elevilor”, ”Mi-a plăcut munca în echipă alături de colegii mei și profesorii coordonatori  precum și cunoștințele dobândite”, ”Mi-a plăcut că am colaborat și cu alți copii din alte clase”, ”Mi-a plăcut că am descoperit lucruri noi într-un cadru relaxant”, ”Mi-a plăcut atmosfera, interacțiunea cu ceilalți elevi și faptul că profesorii au avut o atitudine deschisa și prietenoasă”, ”Mi-a plăcut că am înțeles mult mai bine cum ar trebui să reacționăm în momentul în care întâmpinăm probleme, cum să ne îndreptăm greșelile și că eșecul este o cale de dezvoltare spre succes”, ”Am  aflat informații noi, am descoperit mai multe lucruri despre mine”, ”Am lucrat în echipe, am comunicat mult”, ”Am învățat lucruri noi, am putut socializa și am lucrat în echipă”.

*Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative.