Episcopul Huşilor: este total incorect ca cetăţenii municipiului Huşi să fie consideraţi „potenţiali antisemiţi”

Episcopul Huşilor, Ignatie, a afirmat într-o postare pe o reţea de socializare că este total incorect ca cetăţenii municipiului Huşi să fie consideraţi „potenţiali antisemiţi”, după ce deputatul Silviu Vexler a făcut referire, cu ocazia unei vizite la Cimitirul Evreiesc din localitate, la originile legionarului Corneliu Zelea Codreanu, născut la Huşi.

„Domnul Silviu Vexler, în urma vizitei făcute în oraşul nostru, doreşte să le transmită un mesaj subliminal locuitorilor din Huşi, care, majoritatea, sunt ortodocşi: atâta timp cât Corneliu Zelea Codreanu s-a născut la Huşi, înseamnă că huşenii, în mod aprioric, sunt ‘potenţiali antisemiţi’. Îl asigur pe domnul deputat Silviu Vexler că pentru orice ortodox veritabil şi, prin extensie, pentru orice creştin este imposibil, tot aprioric vorbind, să fie antisemit, pentru că iubeşte un evreu care s-a jertfit şi a înviat pentru mântuirea celor care cred în El. Regina Elena, mama regelui Mihai, a fost ortodoxă şi a salvat sute de vieţi în perioada Holocaustului, fiind un adevărat model de compasiune. Viaţa cetăţii Huşilor este una paşnică şi de frumoasă convieţuire între etnii, confesiuni şi religii”, a transmis episcopul Huşilor pe contul său de Instagram.

Prelatul i-a cerut, de asemenea, parlamentarului să fie consecvent cu o mai veche declaraţie a sa în care afirma că „antisemitism este un cuvânt greu, dureros, un cuvânt pe care nu-l foloseşti uşor şi, dacă îl foloseşti, este necesar să ai fundamente clare”.

Silviu Vexler, reprezentantul în Parlament al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a vizitat Cimitirul Evreiesc din Huşi, vandalizat recent, pentru a stabili împreună cu autorităţile locale modalităţile prin care se poate interveni pentru repararea monumentelor distruse.

Poliţiştii vasluieni cercetează împrejurările în care mai multe monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din municipiul Huşi au fost distruse, în cauză fiind deschis un dosar de cercetare penală in rem, pentru comiterea infracţiunii de profanare de morminte.

Incidentul de la Huşi a creat nemulţumire în rândul reprezentanţilor Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, care au afirmat că aceste distrugeri au un „profund caracter antisemit”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, şi prefectul judeţului Vaslui, Eduard Popca, au afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că vor lua toate măsurile legale pentru repararea monumentelor funerare distruse, anunţând că vor acorda inclusiv un sprijin financiar personal şi au exclus ipoteza conform căreia actele respective ar avea vreo legătură cu anumite acţiuni antisemite.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au transmis, printr-un comunicat de presă, că îşi manifestă totala compasiune şi solidaritate cu membrii comunităţii evreieşti din Huşi, după ce mai multe monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din localitate au fost distruse, considerând acţiunea de profanare a mormintelor una „incalificabilă”, şi că se declară „mâhniţi” de cele întâmplate. AGERPRES/(AS – autor: Loredana Ciobanu)