Ziua porților deschise la Centrul pentru Copilul cu Sindrom Down „Miracol” Bârlad

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, prin Centrul de Zi pentru Copilul cu Sindrom Down ”Miracol” Bârlad, marchează semnificația zilei de 21 martie, declarată Ziua Internațională a Sindromului Down.

Deschidem ușile cu drag și așteptăm cu bucurie copii și cadre didactice, pentru că ne dorim mult să ne cunoașteți la noi acasă, să ne cunoașteți echipa de specialiști, să vă jucați cu copiii din centrul nostru, să vorbiți cu părinții acestora.

La eveniment și-au anunțat deja participarea elevii împreună cu cadrul didactic al clasei pregătitoare ”Albinuțele” din cadrul Școlii Gimnaziale ”Iorgu Radu” Bârlad,  precum și oameni ai comunității care ne-au fost și ne sunt alături prin suportul oferit în mod constant. Pe parcursul zilei de 21 martie toți cei prezenți vor putea vizita sălile de terapie, cu posibilitatea de a asista la diverse modalități de lucru specifice activității centrului, ce au la bază principiul RBC (Reabilitare Bazată Pe Comunitate). Veți cunoaște copii ale căror progrese (realizate de-a lungul a ani de terapie) sunt un argument pentru importanța terapiei timpurii încă de la vârste foarte fragede și continuarea acesteia fără întrerupere.

Centrul ”Miracol” are un singur mesaj: Sindromul Down (la fel ca orice altă dizabilitate) nu alege nici timpul, nici locul, nici familia. În primii ani de viață, copilul cu Sindrom Down are nevoie de acceptarea celor din comunitatea în care trăiește, are obligatoriu nevoie de terapie, educație și susținere pentru a deveni cât mai puțin dependent de părinți.

În România există 4420 de persoane cu Sindrom Down, din care 2611 sunt copii. În cadrul Centrului ”Miracol” sunt  înscriși în programul de recuperare înregistrați de 20 de copii. Aceștia beneficiază în mod gratuit de terapie recuperatorie 5 zile pe săptămână, respectiv 66 de ore de terapie pe săptămână și 264 ore de terapie pe lună.

Date privind Centrul de zi pentru copilul cu sindrom Down „Miracol” Bârlad

Centrul de zi pentru copilul cu sindrom Down „Miracol” reprezintă un serviciu social comunitar care  răspunde nevoilor acestor copii de a fi asistaţi şi sprijiniţi în procesul complex de recuperare, reabilitare şi integrare socială.

Servicii oferite

-Activităţi de reabilitare şi învăţare: kinetoterapie, logoterapie, ergoterapie, terapii prin învăţare;

-Activităţi recreative şi de socializare – realizează un echilibru între activităţile de învăţare şi reabilitare, pe de o parte şi cele de relaxare şi joc, pe de altă parte;

-Activităţi de sprijin pentru părinţi: asistenţă socială, informare, consiliere psihologică;

-Activităţi direcţionate către comunitate: realizarea de ateliere de lucru cu participarea specialiştilor pe problematica copilului cu sindrom Down, activităţi de instruire, schimburi de experienţă, diseminarea informaţiilor.

Grupul ţintă: Copiii cu dizabilităţi din comunitatea municipiului Bârlad şi familiile acestora.

Adresă: Bârlad, Bulevardul Epureanu nr. 19, jud. Vaslui.