Lansare de carte: Junimea a lansat, la Vaslui, volumul de debut semnat Cornelius Drăgan

Vineri, 25 noiembrie, Sala TinArt a  Bibliotecii Judeţene “Nicolae Milescu Spătaru” Vaslui s-a dovedit neîncăpătoare pentru  un eveniment literar de excepție: lansarea volumului de debut a tânărului poet Cornelius Drăgan, “Muşcătura fluturelui japonez”, volum apărut la Editura Junimea, în colecţia “Numele poetului”. La lansare au fost prezenţi Lucian Vasiliu – directorul Editurii Junimea, criticii Ioan Holban şi Gruia Novac,  Nicolae Busuioc – fost director al Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Asachi” Iaşi, actorul Marcel Anghel – directorul Teatrului “Victor Ioan Popa” Bârlad.

Moderatorul evenimentului, Gelu Voicu Bichineţ, directorul Bibliotecii, a apreciat în primul rând numărul mare de iubitori de poezie care au ținut să fie prezenți la acest debut literar al unui tânări poet care vine cu forță deosebită, un tînăr care promite că “va pune Vasluiul pe harta poeziei de azi”

“Ştiţi probabil că, noi cei de la Biblioteca Judeţeană, când am fost solicitaţi pentru organizarea sau găzduirea unor evenimente, aproape niciodată nu am stat cu uşa închisă.  De data aceasta, solicitarea a venit de la prietenii noştri de la Iaşi, de la Editura Junimea, şi de la criticul literar  Ioan Holban. Printr-un telefon, Lucian Vasiliu mă ruga să mă aplec cu atenţie asupra unei cărţi şi, dacă voi considera că este nimerit, să încercăm să organizăm un eveniment la Biblioteca Judeţeană. Bucuria mea a fost enormă când am constat că volumul era al unui vasluian şi, când am văzut ce poezie scrie, am spus că merită cu adevărat să conturăm un eveniment de care vasluienii să se bucure. În anul 2016, la concursul  “Convorbiri Literare”, un tânăr vasluian trimitea un plic cu poezii şi căştiga un premiu. Un om care cultivă şi promovează tinereletalente, Lucian Vasiliu, directorul Editurii Junimea, a primit acele lucrări şi a spus că e ceva deosebit şi că merită o atenţie aparte. Aşa se explică editarea volumului de debut, aşa se explică şi prezenţa noastră aici”, a spus Gelu Bichineţ, afirmându-şi convingerea că, dacă acum publicul participă la lansarea unui volum de debut, peste un an, doi, Cornelius Drăgan va fi deja un nume recunoscut în lumea literară, membru al Uniunii Scriitorilor.

Criticii şi-au arătat convingerea că autorul prin poeziile sale, scurte dar pătrunzătoare, dau dovada nu numai a unei inteligențe înnăscute, ci şi a unui talent aparte de a pune cuvintele, cu sensibilitate şi armonie, în tipare noi, artistice. Gruia Novac l-a “acuzat” de “tentaţia manifestărilor empatice”, afirmând că citind cartea a simţit “poezia poezie, care te trage în adânc şi îţi dă ghes chiar pentru o glumă”.

“Cornelius Drăgan aşează Vasluiul pe harta liricii de astăzi”, a afirmat criticul Ioan Holban, vorbind despre creaţia tânărului poet ca “un joc al sinelui interior, din care creşte o poezie care testează limitele tragicului”

În termeni admirativi despre volum au vorbit şi ceilălalte personalităţi prezente, subliind faptul că, deşi abia debutează, autorul dovedește un stil ajuns la maturitate, cu o construcție deosebită, care reflectă un talent care va mai avea multe de spus.

Cu talent a  citit câteva dintre poeme şi actorul Marcel Anghel, ultimul care a luat cuvântul fiind autorul.  Cornelius Drăgan le-a mulțumit tuturor celor care au ținut să fie prezenți la lansarea cărții sale, celor care au apreciat-o deja, reprezenţanilor Editurii Junimea şi în semn de preţuire, a oferit publicului o poezie în interpretare proprie şi autografe pe volumele oferite.

One thought on “Lansare de carte: Junimea a lansat, la Vaslui, volumul de debut semnat Cornelius Drăgan

  • 26 noiembrie 2016 la 19:57
    Permalink

    Felicitari Cornelius! Am sa-ti citesc cu drag volumul! Numai bine!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.