(Interviu)Sorin Scutelnicu, primarul comunei Gârceni: ”Mai sunt multe de făcut, dar sunt mulțumit de ce am reușit să fac în patru ani”

În urmă cu patru ani, în comuna Gârceni oamenii l-au votat în majoritate copleșitoare pe Sorin Scutelnicu, reprezentant al PSD, un medic veterinar tânăr şi inimos, bun cunoscător al oamenilor şi locurilor, care a  venit pe scaunul din Primărie cu proiecte îndrăzneţe. La finalul primului mandat îl regăsim la fel de entuziast, dar cu mult mai multă experiență, cu realizări, despre care ne vorbește cu încântare, dar și cu alte proiecte de viitor, pentru care este sigur că va identifica surse de finanțare. 

Reporter: Domnule primar, ne revedem și la finalul primului mandat. Dacă  ar fi să faceți un bilanț al realizărilor din cei patru ani, ce ați putea să spuneți?

Sorin Scutelnicu : La finalul primului mandat  pot spune că am realizat câteva din proiectele propuse. În primul rând aș aminti cei 10 kilometri de drum asfaltat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și proiectele care vin acuma: avem 3,2 km de asfalt, printr-un proiect finanțat prin  Compania Națională de Investiții (CNI), unde s-a încheiat faza de licitație,  execuția acestuia fiind câștigată de o  firmă de la Satul Mare, alți 3,4 km sunt în faza executării studiului de fezabilitate. Mai avem un proiect depus tot pe finanțare de la CNI. Dacă dă Dumnezeu să se finalizeze aceste proiecte și asfaltează și Consiliul Județean drumul către Slobozia, care are 13 kilometri, pot să spun că problema drumurilor din comună, adică asfaltarea lor, este rezolvată în proporție de 70%. Acum, cu fonduri de la Consiliul Județean se lucrează pe 159 A, distrus pe o suprafață considerabilă de inundațiile din iunie.  Pe drumul Județean 159, Pungești-Trohan-Racova – Slobozia, există un proiect al Consiliului Județean, care și-a făcut treaba, a avut loc licitația pentru execuție, s-au început lucrările, dar s-au  întrerupt momentan, din cauza unor probleme ale executantului. Probabil că, în scurt timp, avem promisiuni în acest sens, problemele se vor rezolva și lucrările vor fi continuate. Vorbim în total de o suprafață de 20 de km de drum județean care, avem încredere, va fi finalizată într-un timp cât mai scurt și nu putem decât să îi mulțumim Consiliului Județean pentru implicare. De altfel, pot să spun că, pe parcursul întregului mandat, am găsit  în Consiliul Județean un sprijin ori de câte ori a fost nevoie.

Reporter : Ați fost întodeauna atașat de școală, știm că ați premiat elevii merituoși, dar ce ați făcut pentru asigurarea condițiilor în care învață copiii din comună? 

Sorin Scutelnicu : Din șapte unități de învățământ, șase le-am modernizat și când spun asta mă refer la faptul că școlile au fost reparate, dotate și modernizate,  au fost făcute toalete moderne, astfel încât copiii să beneficieze de cele mai bune condiții pentru a învăța. Lucrările au fost finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL, iar cu forțe proprii urmează să modernizăm și cea de-a șaptea școală.

Reporter: Ați reușit să accesați și fonduri europene? 

Sorin Scutelnicu: Pe fonduri europene , am obținut o finanțare de 450.000 euro pentru căminul cultural. Aici lucrările sunt în derulare. Am realizat un parc  și un teren sintetic de fotbal, o investiție care s-a ridicat tot la 450.000 euro. Pe fonduri europene, comuna Gărceni este vitregită, pentru că la punctaj stăm foarte prost oricăt de bun ar fi proiectul, pentru că suntem o comună mai mică, la margine de județ, și nu avem drum național, gară, sau ce mai cer ei acolo.  E aberant cumva, dar astea sunt criteriile care ridică punctajul

Reporter: O investiție de care sunteți mândru?

Sorin Scutelnicu: Mândru e mult spus, mai sunt multe de făcut, dar sunt mulțumit de ceea ce am reușit să fac până acum . O investiție extrem de importantă zic eu, a fost realizarea iluminatului public, un proiect de aproape 6 miliarde lei, finanțat tot prin PNDL. Dacă în comună erau 200 de becuri, am reușit să implementăm un sistem de iluminat cu 620 de leduri, în toate satele, pe toate ulițele, stâlp cu stâlp. A rămas o singură zonă, în localitatea Gărceni, dar vom rezolva problema și acolo. Asta a însemnat nu numai un avantaj pentru locuitorii comunei, dar și o economie importantă la plata facturilor și, evident, în bugetul local. Tot anul acesta finalizăm proiectul de racordare la rețeaua cu apă a locuitorilor din localitatea Gârceni, apoi vom trece la celelalte sate.

Reporter: Așa am ajuns, se pare, la proiectele propuse pentru mandatul viitor…

Sorin Scutelnicu: Așa cum spuneam,  ne-am propus să continuăm proiectul de racordare la rețeaua cu apă potabilă a locuitorilor  din toate satele comunei. Pentru mandatul viitor mi-am propus să terminăm toate proiectele de asfaltare și avem un proiect, cu finanțare aprobată prin CNI,  pentru o sală de sport cu 150 locuri .

Un proiect de suflet, pe care vreau neapărat să îl realizez în mandatul viitor, este cel al înființării unui Muzeu al Satului, într-o casă bătrânească, aflată în centrul satului. Alături se află și un teren de 4.000 metri pătrați, pe care vreau să fac un parc,  cu teatru de vară. E un proiect de aproximativ 120.000 euro, cu care vreau să accesez fondurile europene puse la dispoziție prin GAL-uri.

Reporter: Înainte de alegeri va începe totuși un nou an școlar, iar dumneavoastră,  în contextul epidemic actual, trebuie să vă asigurați că nu sunt probleme… 

Sorin Scutelnicu: Eu sunt unul din oamenii care vor să înceapă școala!  Fizic, nu online… Am pregătit toate școlile din punct de vedere al igienei. Dacă se impune să separăm anumite spații prin panouri de plexiglas, vom cumpăra material și vom realiza noi acele lucrări. Ce nu putem și nu vom face, nu vom da noi măști elevilor, așa cum spunea doamna Anisie. Din punctul meu de vedere, asta este o aberație…  Să  facem un calcul scurt: eu am în comună 470 de copii. Scădeam copiii de grădiniță, unde masca nu e obligatorie, rămân 400 de copii. În cinci zile, e nevoie de 2000 de măști pe săptămână, de 8.000 într-o lună. La un leu masca, avem 8.000 lei pe lună, pe care ar trebui să îi alocăm din buget doar pentru asta. În trei luni ar fi 24.000 lei. De unde să alocăm noi suma asta? E o aberație ce a putut să spună doamna ministru. Asigurăm dezinfectanți, materiale de igienă, dar nu și măști. Iar eu, și în calitate de părinte, și în calitate de primar, sunt unul dintre cei care vor să înceapă școala. Fizic, nu online… Împreună cu doamna director a școlii o să vorbim cu părinții,  pentru că va conta foarte mult și simțul civic al fiecăruia, astfel încât copiii cu semne de răceală,  viroze, etc,  să nu fie trimiși la școală.  (Mihaela Zărnescu)