Interviu: Marius Arcăleanu, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui

Reporter:  domnule Marius Arcăleanu, candidați pentru președinția Consiliului Județean Vaslui. Care este cel mai important proiect al dumneavoastră, pentru județul Vaslui, pe care îl vedeți realizabil în viitorul mandat de patru ani?

Marius Arcăleanu: Poate sună a clișeu, însă cel mai important proiect al meu este bunăstarea oamenilor. Iar bunăstarea oamenilor din județul Vaslui presupune îndeplinirea mai multor obiective. În primul rând, am pornit cu ideea că nu vom mai avea niciun drum fără asfalt, nicio casă fără apă, gaz canalizare. Infrastructura va fi prioritară. Este incredibil să mai avem peste 100 de kilometri de drum județean de pământ, fără a fi nici măcar pietruite. Știu exact ce trebuie făcut, am lucrat cu specialiști de marcă la elaborarea proiectului meu pentru Vaslui, am identificat linii de finanțare și ne apucăm de treabă din prima zi. La final de mandat, nu vor mai fi drumuri fără asfalt, asta o garantez!

În paralel, vom lucra la aducțiunile de apă și canalizare și la proiectele de extindere ale rețelelor de gaz.

In al doilea rând, perfect realizabil, este cazul de la Aquavas, situație pe care o semnalez de câțiva ani: facturi umflate pentru populație, apă transportată în conducte de azbest, cancerigene. Trebuie să înceteze imediat. Până la sfârșitul anului vom avea facturi corecte la apă! Este un angajament, nu o promisiune.

Reporter:  Județul Vaslui este o regiune mărginașă, la periferia Uniunii Europene, în afara marilor artere care leagă nordul de sud, în plus fiind lipsit de resurse naturale „strategice”, exceptând solul ecologic și productiv. Din acest motiv, s-a argumentat, este și neatractiv pentru marile investiții. Cum se pot compensa în plan administrativ aceste minusuri?

Marius Arcăleanu: Eu privesc lucrurile puțin altfel: avem resurse strategice importante și principale resursă este forța de muncă disponibilă. Multe firme din Occident au plecat în China tocmai pentru această resursă. În contextul răcirii relațiilor dintre Occident și China, este o oportunitate mare să atragem la Vaslui investitori importanți. Și vom face asta!

Solul ecologic și productiv nu e în plan secund. Agricultura nu se face cum trebuie, însă este unul dintre cele mai puternice sectoare la nivel mondial pentru că asigură securitatea alimentară. Am un plan bine pus la punct, atât pentru micii fermieri, cât și pentru marii fermieri.

Reporter:  Cum ar arăta, pe scurt, la final, un mandat reușit pentru Marius Arcăleanu, președinte al Consiliului Județean Vaslui? 

Marius Arcăleanu: Un mandat reușit înseamnă proiecte implementare cu succes, înseamnă fonduri europene atrase și proiecte de minim 500 milioane Euro în patru ani. Înseamnă, de asemenea, minim 5.000 de locuri de muncă nou create, înseamnă drumuri bune, utilități asigurate tuturor cetățenilor. Văd un mandat în care voi fi tot timpul pe drumuri: drumuri la București ca să aduc bani în județ, drumuri zilnice în județ pentru a verifica stadiul lucrărilor la infrastructură, văd funcționari dedicați oamenilor, văd un Consiliu Județean care lucrează pentru oamenii din județ, nu doar pentru bunăstarea funcționarii care lucrează acolo.

Reporter:   Ce lipsește cel mai mai mult județului Vaslui și ce s-ar putea face, pentru a ieși de pe ultimele locuri ale tuturor clasamentelor naționale care folosesc indicatori economici?

Marius Arcăleanu: Două parcuri industriale pe minim 100 de hectare situate în zonele Vaslui și Bârlad și un parc logistic și agroindustrial în zona Huși. Am studiat modelul de dezvoltare al parcurilor industriale din România și Europa de Est, știu exact care sunt căile de atragere a investitorilor și știu că în patru ani putem atrage investiții serioase. Un parc logistic și agroindustrial care să colecteze și proceseze producția agricolă din județ și din Republica Moldova, dublată de o piață de gros pentru fermieri, o bursă de cereale, va face din județul Vaslui poate cel mai important hub agricol din România. Am putea tranzacționa chiar și peste un miliard Euro anual numai în domeniul agricol.

Reporter:   Alegerile locale sunt cel mai mult alegeri între oameni. Ce vă recomandă, ca persoană, pentru șefia Consiliului Județean? Ce are Marius Arcăleanu și nu au ceilalți candidați? Ce îi lipsește lui Marius Arcăleanu față de ceilalți candidați?

Marius Arcăleanu: Marius Arcăleanu nu este doar un tânăr, ci este un tânăr care este pus pe treabă! Și chiar va face treabă! Sunt o persoană determinată, bun organizator, știu exact ce trebuie făcut și cum trebuie făcut. Sunt bine crescut, respect oamenii, nu pot fi arogant și, întotdeauna, iau deciziile importante după mult studiu și după ce mă consult cu specialiști în domeniu.

Ce îmi lipsește? Poate faptul că nu sunt suficient de ticălos ca să calc pe cadavre pentru a-mi atinge obiectivul! Nu voi putea face asta niciodată!

Reporter:   Ce ați fi făcut diferit în ultimii patru ani față de actualul președinte al Consiliului Județean Vaslui?

Marius Arcăleanu:  Să fii președinte de Consiliu Județean, să ai Guvern propriu și să nu fii toată ziua la București pentru a aduce bani pentru asfaltări, pentru apă și canalizare, pentru gaz, așa ceva nu pot concepe! Asta aș fi făcut: dormeam pe preș în fața ministerelor până rezolvam toate problemele județului. Nu aș fi ratat nicio linie de finanțare cu fonduri europene: să ai bani de la dispoziție și să nu te dai peste cap să-i obții, este incredibil. Din nepăsarea unor funcționari, zeci de mii de oameni merg prin noroi, nu au apă, nu au canalizare, nu au condiții umane de trai. Oare cum pot trăi cei din conducerea județului cu această povară?

(Material de propagandă electorală executat de SC REAL4MEDIA SRL la comanda PNL Vaslui. Cod mandatar: 21200012)