Inconștienți la volan

Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, încălcând prevederile legale în vigoare. Cei în cauză fie consumaseră alcool, fie nu dețineau permis de conducere.

În data de 12 septembrie a.c., ora 23:05, polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Huși, însoțiți de către un jandarm din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul comunal DC 33, pe raza localității Stănilești, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 42 de ani, din comuna Pădureni, județul Vaslui.

Întrucât conducătorul autoturismului prezenta halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând astfel o valoare de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat, ocazie cu care a fost condus la spital în vederea recoltării de probe biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

**

În data de 13 septembrie a.c., ora 08:45, polițiști rutieri aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Pavel Tacu, din municipiul Huși, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în străinătate (Bulgaria), condus de către un bărbat de 38 de ani, din Huși. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu avea eliberat permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”

***

În aceeași zi, 13 septembrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu la intersecția drumului european DE 581 cu drumul județean DJ243A, pe raza localității Tutova, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Bacău, condus de către un bărbat de 39 de ani, din Pogonești, județul Vaslui. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că permisul de conducere prezentat de bărbat este valabil doar pe teritoriul statului britanic .

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

*** *

În data de 14 septembrie a.c., ora 00:25, polițiști din cadrul Biroului Poliției Rutiere din cadrul Poliției Municipiului Vaslui și un polițist local, aflați în exercitarea atribuțiilor pe raza localității Satu Nou, comuna Muntenii de Sus, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în străinătate, condus de către un bărbat de 32 de ani, din comuna Văleni, județul Vaslui.

Întrucât conducătorul autoturismului prezenta halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând astfel o valoare de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat, ocazie cu care a fost condus la Spitalul Județean Vaslui în vederea recoltării de probe biologice. Acesta a refuzat prelevarea de mostre biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

 *** **

În ziua de 14 septembrie a.c., ora 11:00, polițiști din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor pe un drum public de pe raza localității Popeni, comuna Zorleni, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un moped de tip motoscuter, neînmatriculat, condus de un bărbat de 27 de ani, din comuna Zorleni.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu avea eliberat permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar mopedul condus nu era înregistrat conform prevederilor legale.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”.

 *** ***

În cursul zilei de ieri, 15 septembrie a.c., polițiști din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Nicolae Iorga, din municipiul Bârlad, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 43 de ani, din Bârlad. Acesta a prezentat pentru control un permis de conducere emis de autoritățile Republicii Moldova.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu figurează ca titular al unui permis de conducere eliberat de autoritățile Republicii Moldova, pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”,”uzul de fals” și ” falsul material în înscrisuri oficiale”.

 Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

 Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public.

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.

De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, să aibă bicicleta echipată corespunzător.