In memoriam SEVERUS PĂLĂȘANU: Un destin în sprijinul celorlalți
Unul dintre primii angajaţi ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, Severus Pălășanu, a trecut în nefiinţă la numai 52 de ani, în urma unei boli necruţătoare, diagnosticată mult prea târziu. În memoria acestuia, colectivul instituţiei a transmis un mesaj emoţionant:
„Specialist în domeniul protecției drepturilor copilului la DGASPC Vaslui, Severus Pălășanu (născut la data de 17 septembrie 1967- decedat la data de 3 noiembrie 2019) a plecat dintre noi după o viață dedicată persoanelor aflate în dificultate.
Deși un profesionist desăvârșit care a trăit și a lucrat întotdeauna în discreție, nu îl putem lăsa să ne părăsească de pe această lume fără a-i face cunoscută cariera remarcabilă în sistemul de asistență socială din județul Vaslui:
A făcut parte din prima promoție de absolvenți ai Facultății de asistență socială din cadrul Universității ”Al. I. Cuza” Iași și a fost primul asistent social angajat în cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Persoană cu har și dar pentru profesia aleasă, odată cu înființarea primului serviciu de asistență socială de la nivel județean, a devenit parte dintr-o echipă tânără și entuziastă care punea bazele acestui domeniu nou, dar atât de important pentru întreaga comunitate, și care, în anul 1997, și-a pus bazele instituționale sub denumirea de Direcția pentru Protecția Copilului. Altruist și animat de dorința de a coagula un colectiv bine pregătit și cu un puternic spirit de responsabilitate socială, și-a asumat mentoratul a generații de asistenți sociali care și astăzi îi poartă amprenta. Următorul pas a fost acela de a se implica neechivoc în dezvoltarea dinamică a structurii servicilor sociale din județul Vaslui, având o misiune clară în direcția schimbării ce viza creșterea calității vieții copiilor instituționalizați.
În anul 1998, un moment de reformă pentru instituția de apartenență, când s-a realizat preluarea caselor de copii din județ de la Inspectoratul Școlar, însă fără cadrele didactice din structură, Severus a devenit educator pentru zeci de copii instituționalizați din Bârlad. De asemenea, cu sprijinul Clubului de Arte Marțiale Vaslui, a deschis primul club de arte marțiale dintr-un centru de plasament pentru copii cu tulburări de comportament. În aceeași perioadă, a organizat primele tabere pentru copiii instituționalizați, la acel moment în număr de 1300.
Implicarea și gradul ridicat de competență au atras ca un firesc ascensiunea profesională, iar în anul 2000 a devenit șeful primului centru de primire în regim de urgență pentru copii abuzați, neglijați sau exploatați din județ.
Deja acumulând o experiență vastă în toate palierele asistenței sociale, alături de colegi, a redactat și implementat proiecte cu finanțare externă extrem de importante în modernizarea sistemului, respectiv Centrul de recuperare și reabilitare a copilului delicvent, Centrul de asistență și sprijin pentru tinerii care părăsesc centrele de plasament și Centrul de zi pentru 30 de copii aflați în dificultate. Analizând întreaga problematică abordată în scrierea și implementarea acestor programe, și-a focalizat atenția spre copiii care au săvârșit fapte penale, conștientizând nevoia de a sprijini și recupera această categorie de copii în sistem rezidențial. Aplecându-se spre acest nou domeniu, a devenit șeful Centrului de recuperare și reabilitare a copilului delicvent.
Ulterior, prin programele de vecinătate România- Republica Moldova, a pus bazele unui centru pentru victimele traficului de ființe umane și a derulat ample campanii de prevenire a acestui fenomen și a delicvenței juvenile, în județul Vaslui și pe teritoriul statului vecin.
Meticulos și riguros în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, în perioada 2017-2018, a obținut licențierea tuturor serviciilor sociale din cadrul DGASPC Vaslui, manifestându-și interesul și disponibilitatea când situația a impus desemnarea unei persoane pentru o activitate atât de importantă.
Pentru Severus activitatea profesională a însemnat pasiune. Chiar și atunci când problemele de sănătate ar fi trebuit să constituie o prioritate în viața sa, cu fractură de membru a finalizat rapoartele unor proiecte cu termen de depunere și toate au fost finalizate cu succes. Determinarea lui a generat responsabilizarea noastră, căci Severus a fost un exemplu pentru fiecare dintre colegii cu care a interacționat!
Pentru noi toți, colegii săi, omul Severus a însemnat modestie, corectitudine, respect pentru semeni și dragoste față de profesie. Avea încă planificate și inițiate proiecte profesionale și personale, însă toate au fost întrerupte brusc de o boală necruțătoare, pe care a înfruntat-o cu demnitatea-i specifică până în ultimul moment. Va rămâne în amintirea colegilor, prietenilor, beneficiarilor, cunoscuților și colaboratorilor din diversele domenii în care a activat ca un profesionist impecabil, puternic responsabil în raport cu societatea și sensibil la problemele celorlalți.
Rămas bun, Sever!”