Haz de necaz cu Costel Pătrăşcan, la Biblioteca Judeţeană

Caricaturi, fototrucaje, situaţii paradoxale, haz de necaz, satiră politică şi socială. Acestea sunt doar câteva din darurile pe care brăileanul Costel Pătrăşcan , cunoscut din prezenţele sale anterioare în oraşul nostru, dar mai ales ca semnatar al creaţiilor umoristice grafice din Academia Caţavencu, le-a oferit ieri vasluienilor. Videoproiectia de caricatură, prezentată şi comentată de Costel Pătrăşcan a făcut parte din manifestările dedicate „Zilelor Bibliotecii”, organizate în perioada 2-4 decembrie de Biblioteca Judeţeană “N. M. Spătarul” Vaslui.

„Costel Pătrăşcan nu o să va facă să râdeti cu gură până la urechi, dar cu siguranţă o să va facă să zâmbiţi, o să va aducă bună dispoziţie şi, cel mai important, o să vă facă să va gândiţi la unele aspecte din viaţă noastră”, a spus Gelu Voicu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţene. Iar cei prezenţi au zâmbit, chiar au izbucnit în hohote, pentru că umorul de calitate, apanajul oamenilor inteligenţi, este un atribut cu care Pătrăşcan a fost identificat cu mulţi ani înainte. Iar caricatură sa politică le-a arătat vasluienilor personaje politice pline de conţinut şi savoare, dar şi personaje comune, puse în situaţii ridicole în care, uneori, s-au regăsit cumva şi cei prezenţi.

Pătrăşcan nu a ezitat ca în colajul caricaturilor prezentate să înglobeze şi câteva videoclipuri manifest, care s-au integrat perfect în compoziţie, dat fiind că un caricaturist îşi asumă, prin definiţie, rolul unui veşnic luptător pentru dreptate şi adevăr. Iar Costel Pătrăşcan este un om implicat în acţiuni civice şi în viaţă de zi cu zi. Doar în acest an a iniţiat petiţia “Salvăm Pădurea Stejaru!” şi a militat împotriva defrişării a 13 hectare din aceasta padure. Tot el, a lansat public campania ‘Mai puţine artificii, mai multă solidaritate!’, prin care le cere primarilor din toată ţara să renunţe la focurile de artificii de Ziua Naţională şi din noaptea de Revelion şi să doneze banii respectivi victimelor din clubul Colectiv. Demersul sau a avut ecou în mai multe oraşe din ţară, printre care Cluj, Arad şi Timişoara.

„Fac caricatură de la revoluţia din 1989. Spun mereu că sunt beneficiar, un profitor, al revoluţiei. Videoproiectiile vin ca urmare a căutărilor de noi mijloace de exprimare. Timpurile se schimbă, este din ce în în ce mai evident că presă tipărită va dispare, şi este normal sa cauţi alte mijloace pentru aţi face cunoscute lucrările.”, ne-a spus maestrul Costel Pătrăşcan.

(Mihai Rodan)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.