Bilanț pe 2018 al IPJ Vaslui: a crescut numărul infracțiunilor judiciare, a celor din mediul rural și numărul accidentelor rutiere

În ultimul an, infracționalitatea sesizată în județul Vaslui a înregistrat o creștere de peste 2%, în timp ce infracțiunile de natură judiciară au crescut cu 5,43%. Cu toate acestea, polițiștii vasluieni nu au înregistrat infracțiuni grave, ieșite din comun. Cel puțin acesta a fost rezultatul analizei activității Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui în anul 2018, prezentată astăzi de comisarul șef Gabriel Doru Panțîru, șeful IPJ Vaslui. 

 

Potrivit acestuia, în anul 2018 activitatea IPJ Vaslui a fost concentrată pe oferirea unui serviciu public poliţienesc de calitate, urmărindu-se realizarea obiectivelor principale stabilite la început de an: creşterea gradului de siguranţă pentru cetăţeni; destructurarea grupărilor infracţionale, combaterea infracțiunilor grave de natură economico-financiară; asigurarea resurselor umane, materiale și financiare  necesare desfășurării în bune condiții a activității inspectoratului.

”În scop preventiv, poliţiştii au desfăşurat 15 razii, 1.502 acţiuni și 20.355 controale. Valoarea bunurilor ridicate în vederea confiscării, în cadrul acţiunilor desfăşurate, a fost de peste 2.135.000 lei.

Activitatea de prevenire s-a axat pe trei componente: prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, prevenirea  infracţiunilor contra patrimoniului și prevenirea  violenţei în familie. Polițiștii de prevenire a criminalităţii au desfăşurat peste 50 de întâlniri cu grupuri ţintă, în special în unităţile de învăţământ, iar numărul beneficiarilor depășește 4.000. În desfăşurarea activităţilor din cadrul proiectelor şi campaniilor s-a colaborat cu 14 parteneri.

În ceea ce privește infracționalitatea sesizată, în anul 2018 s-a înregistrat o uşoară creştere, de aproximativ 2,8%, față de anul precedent. Procentul este în creştere şi în cazul infracțiunilor de natură judiciară, mai exact cu 5,43%.

O scădere importantă se înregistrează în ceea ce priveşte infracționalitatea stradală sesizată (- 15,2%, faţă de cea sesizată în anul 2017). De asemenea, scade şi prejudiciul cauzat la infracţiunile sesizate (cu aproximativ 3.250.000 lei ).

Din analiza indicatorilor privind numărul de infracțiuni sesizate în mediul rural, a rezultat faptul că s-a înregistrat un trend ascendent în perioada analizată, creşterea fiind de aproximativ 2,75% față de anul precedent. Din numărul total de infracțiuni sesizate în mediul rural, ponderea cea mai mare o au infracţiunile de loviri sau alte violenţe (39,60%).

În ceea ce priveşte numărul infracţiunilor de furt sesizate în mediul rural, se constată o scădere cu 4,05 %, cele mai mari scăderi faţă de anul precedent înregistrându-se la furturile din buzunare/genţi  (-63,63%), de pe câmp (-16,27) şi din locuinţe (-14,31%).

Infracțiunile de mare violență sesizate în anul 2018 reprezintă un procent de 0,34% din numărul total al infracţiunilor contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, cele mai multe fiind săvârşite în mediul rural, de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice.

Infracționalitatea sesizată contra patrimoniului a scăzut cu 5,43 % în acest an, față de anul trecut. În cazul infracţiunilor de furt sesizate, scăderea este de 8,92%. Scăderi se înregistrează şi la infracțiunile de furt din locuințe sesizate, mai ales în cazul celor comise prin efracție (-35,57%), la furturile de şi din autovehicule       (-9,09%).

Infracțiunile de tâlhărie au înregistrat o scădere de 25,62% în anul 2018, față de anul precedent,  în mediul urban fiind sesizate aproximativ 55% dintre acestea. Înregistrăm o scădere şi în ceea ce priveşte numărul infracţiunilor de înşelăciune, cu circa 3,82%.

Evoluţia înregistrată în anul 2018, a principalilor indicatori privind dinamica accidentelor grave de circulaţie, arată un trend ascendent al victimizării participanţilor la traficul rutier înregistrat la nivelul județului Vaslui.

Astfel, pe drumurile publice din județul Vaslui, în anul 2018, a fost înregistrată o creştere a numărului accidentelor de circulaţie cu aproximativ 11,55%  faţă de anul trecut, iar la numărul accidentelor grave cu 17,08%.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave au fost: abateri ale bicicliştilor;abateri comise de căruțași; neadaptarea vitezei la condiţiile de drum; abateri ale pietonilor.

În scopul reducerii accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, polițiștii rutieri au aplicat 36.888 sancţiuni contravenţionale şi au reținut  3.532 permise de conducere. De asemenea, au constatat şi efectuat cercetări cu privire la 661 infracţiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Urmare a acțiunilor desfășurate de polițiștii de investigare a criminalității economice, au fost aplicate 898 sancțiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 939.000 lei, şi confiscate bunuri în valoare de 1.661.000 lei, a căror provenienţă nu a putut fi dovedită sau care au fost ridicate în vederea confiscării speciale în lucrările penale instrumentate. De asemenea, cu ocazia controalelor efectuate, au fost constatate 34 infracțiuni de natură economico – financiară.

În cadrul acțiunilor desfășurate la regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase,  polițiștii au aplicat 91 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 18.501 lei. Totodată, polițiștii au ridicat în vederea confiscării peste 35.000 bucăţi de articole pirotehnice, 10,5 tone deşeuri periculoase şi peste 7.500 bucăţi de muniţie de diferite calibre.

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui va continua  şi în perioada următoare acțiunile pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, protejarea vieții, integrității corporale și a patrimoniului acestora”, a precizat comisarul șef Gabriel Doru Panțîru