Guvernul și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa parlamentului pentru proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Premierul Ludovic Orban consideră că mecanismul de alegere a primarilor trebuie să permită cetăţenilor o minimă garanţie pentru o guvernare locală performantă, astfel încât să conducă la dezvoltarea comunităţii.

Prim-ministrul a explicat că executivul a ales să îşi angajeze răspunderea pe modificarea legislaţiei electorale pentru ca cetăţenii să îşi aleagă primarii printr-o procedură care să le asigure o mai bună legitimitate.

Faţă de forma iniţială, Ludovic Orban a anunţat că proiectul include unele amendamente depuse de PNL şi USR. Astfel, se reduce de la 90 la 60 de zile termenul în care cetăţenii cu viză de flotant pot vota în localitatea de reşedinţă; a fost redus şi numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor independente, iar un alt amendament acceptat de guvern permite minorităţilor naţionale şi formaţiunilor politice care au şapte senatori sau zece deputaţi să aibă reprezentanţi în Birourile Electorale.

Prim-ministrul a afirmat la încheierea prezentării proiectului că nu înţelege motivele pentru care social-democraţii au luat decizia să depună moţiune de cenzură.

În replică, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că procedura aleasă de guvern este abuzivă, susţinând că modificarea legislaţiei electorale nu poate fi realizată cu mai puţin de un an înainte de organizarea scrutinului. (Rador/ FOTO gov.ro)