Ghetuțe noi și screening oftalmologic pentru copiii de la Centrul ”Sfânta Cuvioasa Parascheva” al Bisericii Parpanița

Asociația ”Nu ești singur” Vaslui, în parteneriat cu Lions Club Vaslui a oferit ghetuțe noi celor aproape 100 de copii înscriși într-un proiect derulat de Centrul cultural de zi ”Sfânta Cuvioasa Parascheva” al Bisericii Parpanița. Copiii au mai primit și hăinuțe, periuțe de dinți și au putut efectua o testare oftalmologică gratuită.

Într-o zi de duminică, i-am însoțit pe prietenii noștri de la cele două asociații în acțiunea lor caritabilă.  ”Din anul 2010, în curtea bisericii din satul Paparniţa, localitate aflată la o aruncătură de băț de orașul Negrești, funcţionează un centru social unde copiii din sat vin să-şi facă lecţiile şi unde preotul Vasilică Mihai Paraschiv se luptă să-i convingă pe copii să nu renunţe la şcoală, chiar dacă sunt nevoiţi să facă zilnic naveta, iar familiile o duc greu din punct de vedere financiar. Acest centru încearcă să sprijine nevoile sociale ale celor aflaţi în dificultate, dar un sector important îl reprezintă activităţile culturale și educative pe care le fac voluntarii care vin la centru. Astfel, noi, fondatorii acestei asociații, ne dorim să sprijinim acești copii și am cumpărat  100 de perechi de ghetuțe și cizmulițe, încălțăminte de iarnă pe care copiii o vor primi drept răsplată la sfârșitul unui proiect muncit de ei și inițiat de părintele Paraschiv”, ne-a explicat Gianina Postolache,președintele Asociației ”Nu ești singur”, inițiatorul campaniei.

Alături de aceasta se află membrii Clubului Lions Vaslui, care s-au aliat cu drag  proiectului: Carmen Carp, președinta asociației, Ionuț Carp, Valeriu Caragață, Robert Vlada și Sorin Catană. Au pregătit la rândul lor papucei și hainuțe, periuțe de dinți și un aparat folosit pentru scanarea vederii.

”Acțiunile de screening  oftalmologic nu sunt o noutate pentru Lions Club Vaslui. De fapt, fac parte dintr-un program mai amplu, derulat de toate cluburile din țară, născut din dorinţa de a trage un semnal de alarmă, subliniind rolul prevenţiei şi depistării precoce a afecţiunilor oculare la copii. Un copil din 20 de preşcolari prezinta o tulburare de vedere şi, deşi  specialiştii recomandă minim trei consultaţii oftalmologice pâna  la împlinirea vârstei de 7 ani, de cele mai multe ori, părinţii îşi duc copiii la medic doar când constată că aceştia nu văd la tablă. Anul acesta am evaluat  oftalmologic 260 copii de la două școli vasluiene și, iată, avem ocazia să evaluăm și copiii de la Parpanița, o acțiune bine venită în condițiile în care aici accesul la servicii medicale nu este tocmai ușor”, ne-a spus Carmen Carp.

La Parpanița, Centrul  Social se află în curtea Bisericii cu hramul Sfânta Parascheva. Ajungem când slujba încă nu s-a terminat și vedem, cu uimire, că mai bine de jumătate din enoriași sunt copii și tineri. Stau cuminți și ascultă sfaturile părintelui Vasilică Mihai Paraschiv, care vorbește, cald, clar și simplu, despre semnificația creștină a sărbătorilor de iarnă, care se apropie, și de atitudinea pe care ar trebui să o avem fiecare dintre noi în această perioadă.Nerăbdarea  de a oferi repede cadourile este înfrânată de calmul preotului: ”După slujbă, copiii trebuie să mănânce mai întâi!” . Așa avem răgazul de a vedea cu ochii noștri tot ceea ce, cu dăruire, preotul, cu ajutorul enoriașilor, a reușit să construiască în acel colț de lume, rupt parcă de lumea modernă: o sală de mese spațioasă, o sală ”de lucru”, cu măsuțe și scaune, în care copiii își fac lecțiile, cu două zone ”de muzeu”, o bibliotecă meticulos așezată, pe domenii, cu peste 7.000 de volume.   Preotul vorbește cu pasiune de proiectele derulate și de rezultatele obținute, dar  mai multe aflăm de la enoriașii care ne povestesc  multe și de toate despre realizările preotului, din care nu o să amintim acum decât casa construită pentru două fete orfane și de tânăra care dintr-un copil gata să abandoneze școala a ajuns, grație protectorului său, studentă la medicină.

După masă, copii stau cuminți, la rând, pentru controlul oftalmologic. Cadourile sunt duse în biserică, unde, constatăm cu uimire, copii se simt ca acasă.  Ghetuțele se împart organizat, după lista făcută cu mult timp în urmă de preot. Fetiță sau băiat, nimeni nu este uitat… Ghetuțele se probează, se aud exclamații de încântare și toată lumea pare mulțumită. ”Astăzi marcăm sfârșitul unui proiect educațional, la finalul căruia am putut să le oferim copiilor, mulțumită sponsorilor noștri, ghetuțe pentru iarnă. La finalul oricărui proiect educațional, indiferent dacă este de tip after school, de educație remedială sau, cum a fost acest proiect, de educație religioasă, încercăm să îi răsplătim pe cei implicați cu câte ceva. Din proiect au făcut parte copii și tineri, cu vârste între 7 și 20 de ani.  Nu avem aici doar copii din familii defavorizate, dar majoritatea provin din astfel de familii și, după cum ați văzut, bucuria lor a fost mare. Mulțumim sponsorilor noștri și îi mai așteptăm, cu drag”, ne-a spus Vasilică Mihai Paraschiv, preotul paroh al Bisericii din Parpanița.    (Mihaela Zărnescu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.