Calitatea apei și consumul de droguri, teme de discuție la Colegiul Prefectural

Prefectul Judeţului Vaslui, Edurad-Andrei Popica, a condus joi, 26 iulie , ședinţa ordinară a Colegiului Prefectural, care s-a desfășurat ȋn Sala Mare a Consiliului Județean.

În prima parte a ședinţei, Mihaela Vlada, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, a prezentat un raport privind calitatea apei în județul Vaslui.

37789231_2033973356825110_6664183415249567744_n  ”Calitatea apei se menține relativ constantă mai ales pentru parametrii fizico-chimici, pentru remedierea neconformităților fiind nevoie de investiții mari la unele sisteme de apă în instalații de reducere a amoniului, fierului, nitriților și/sau nitraților, precum și stații de clorinare, care ar asigura o calitate mai bună a apei și din punct de vedere microbiologic”, a declarat Mihaela Vlada

Din totalul de 58 de UAT-uri comunale care distribuie apă potabilă către populație prin intermediul sistemelor de aprovizionare cu apă potabilă proprii, 49 au până în prezent în derulare contracte de monitorizare a calității apei potabile încheiate cu DSP Vaslui: ”O parte dintre primării (Bălteni, Ciocani, Deleni, Dodești,  Drânceni, Poienești, Solești, Ștefan cel Mare, Șuletea) nu au încheiat până la această dată contractele de monitorizare a calității apei potabile distribuită prin sistemele proprii pentru anul 2018”.

În partea a doua, Valerica Cobzaru, șefa Centrului Antidrog Vaslui, a prezentat un studio privind consumul de tutun, alcool și droguri ilicite în rândul elevilor.

”Majoritatea adolescenţilor, care au participat la sondaj (93%), au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă. Jumătate dintre ei (49%) au fumat cel puţin o dată în viaţă, iar doi din cinci adolescenţi (42%) au consumat alcool în exces, ajungând la starea de ebrietate. 8% dintre elevi au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite și/sau NSP (substanțe psihoactive) și/ sau tranchilizante/ sedative fără prescripție medicală și/sau inhalanți și/sau steroizi anabolizanți. Datele cercetării sugerează un consum axat pe “drogurile clasice/tradiționale“, iar după tipul de drog consumat, cea mai mare valoare se înregistrează în cazul consumului de canabis/hașiș – 6%”, a spus Valerica Cobzaru.

În finalul ședinței, comisarul de poliție Cosmin Stângăcianu, șeful Serviciului Județean Anticorupție Vaslui, a prezentat Ordinul  Ministrului Afacerilor Interne nr. 62/13 iunie 2018,privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de prevenire a corupţiei şi de educaţie pentru promovarea integrităţii în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.