(Galerie foto) Mii de spectatori, în prima zi a Festivalului ”Hora din străbuni”

Vineri, la Vaslui, a debutat  cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor ”Hora din Străbuni”  cu o paradă a costumelor populare, desfășurată pe traseul Parcul Copou-Centrul Civic. Varietatea costumelor populare, coloritul lor îndrăzneț, dansurile line sau vii, îndrăznețe și pline de vitalitate, variate ca stil și ritm, aducând cu ele veselia, temperamentul  și energia caracteristică fiecărei regiuni în parte au reflectat din plin trairile, sufletul și istoria noastră și a țărilor participante. Nu au lipsit spectatorii din niciunul din locurile în care au fost prezente ansamblurile: în Parcul Copou, pe traseul parcurs în timpul paradei, în Parcul Independenței  sau în Centrul Civic, , acolo unde  se desfățoară cele trei zile de spectacol.

Festivalul se desfăşoară în perioada 30 iulie– 1 august şi  reunește ansambluri folclorice din România,  Serbia,  Polonia, Ucraina, Albania, Bulgaria și Republica Moldova.

De la deschidere nu au lipsit reprezentanții instituțiilor organizatoare: Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui,  Vasile Pavăl, primarul municipiului și Lucin Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui. Alături de ei, PS Ignatie, deputatul Eduard Popica, Macel Lăudatu, prefectul județului și maestrul coregraf Marin Barbu. Oficialitățile le-au urat bun venit tuturor invitaților, exprimându-și speranța ca vor reuși să fie gazde primitoare și că  festivalul de la Vaslui va rămâne, pentru toți cei prezenți, o experiență plăcută.

Câteva mii de spectatori au aplaudat,  încă din prima seară,  evoluția grupurilor ”Rândurile”din Muntenii de Sus și ”Cimpoierii” din Perieni, și a ansamblurilor ”Constantin Arvinte” Iași,  ”Bychlewianka”- Polonia,  ”Transilvania”, din Baia Mare și ”Diogen”, – serbia.

Astăzi, festivalul va continua cu un spectacol susținut de grupurile populare ”Plaiurile Prutului” din Drânceni și ”Zăstrea Muntenarilor” din Muntenii de Jos,  precum și de ansamblurile ”Trandafir de  la Moldova” Huși, ”Lugojana”, din Lugoj, Soneciko”, din Ucraina și ”Myzeqeja”, din Albania. În paralel, formațiile care nu evoluează pe scenă, susțin ateliere de dans în Parcul Independenței și în Stația CFR Vaslui.  (Text/foto: Mihaela Zărnescu)