(galerie foto) Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului de Umor ”Constantin Tănase” s-a încheiat cu râsete și aplauze

Actorii au plecat, muzica a tăcut, luminile s-au stins… A XXVI-a ediţie a Festivalului de Umor “Constantin Tănase” Vaslui 2020 s-a încheiat. Într-un an în care activitățile culturale de amploare  au fost anulate aproape în totalitate, Consiliul Județean și Primăria Vaslui, organizatorii principali ai acestor evenimente, au ținut ca cei 50 de ani de la prima ediție a Festivalului să nu treacă neobservați.   Vasluienii s-au bucurat, în egală măsură, de toate evenimentele oferite de instituțiile culturale care au avut sarcina organizării concrete a manifestărilor : de expoziţiile de caricatură organizate de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, de întâlnirile cu scriitorii, organizate de Biblioteca Nicolae Milescu Spătarul și, mai ales, de cele trei  seri de spectacol de teatru și muzică, desfășurate în Centrul Civic, organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui. Au fost emoţii, şi râsete, şi încântare…  

Abia s-a încheiat, dar vasluienilor parcă începe să le fie dor de umorul ridicat la rang de artă. Şi asta pentru că, dincolo de aparenţe, vasluienii ştiu să aprecieze umorul de calitate. Iar calitatea a fost cuvântul de ordine al acestei ediţii a Festivalului de Umor. Bilanţul este sec: a fost vernisat un salon de caricatură şi cinci expoziţii personale de grafică satirică, au fost lansate volume de carte, a avut loc Gala Concursului de literatură satirico-umoristică unde au fost premiaţi cei mai buni scriitori de gen, au prezentat spectacole de teatru patru instituţii teatrale. Au fost prezenţi  caricaturişti şi graficieni, epigramişti, invitaţi, spectatori, tineri liceeni voluntari.

La Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, activitățile muzeului au debutat cu expoziția „RETRO 50 – Premiile Salonului de Caricatură” și au continuat cu vernisajul expoziției-concurs și lansarea catalogului „Salonul Internațional de Caricatură și Grafică Satirică”, cu tema „Pandemia maschează România”. Au expus hors-concours membrii juriului, graficienii Marian Avramescu, Victor Eugen Mihai-VEM și Costel Pătrășcan.Tot atunci a avut loc premierea și acordarea trofeelor câștigătorilor acestui concurs. Prima zi de festival s-a încheiat vernisajul expoziției outdoor „Compania Cărăbuș”, un omagiul adus lui Constantin Tănase și teatrului de revistă.
A doua zi de festival a fost deschisă de vernisajul expozițiilor personale outdoor realizate de graficienii: Ovidiu Ambrozie Bortă – BOA și Cristinel Vecerdea – CRIV, prezentate de Maria Bilașevschi. Lucrările au fost expuse pe Esplanada Muzeului Județean „Ștefan cel Mare”. Ziua a continuat cu vernisajul expoziției personale Nicolae Viziteu – NEVE prezentată de scriitorul de satiră și umor Mihai Batog Bujeniță, în holul Primăriei Municipiului Vaslui. Manifestările, organizate de către Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui în cadrul Festivalului Umorului „Constantin Tănase”, s-au încheiat în ziua de 20 septembrie 2020, cu vernisajul expoziției „Antologia Festivalului Umorului Constantin Tănase” din sala Multimedia a muzeului. Expoziția, compusă din afișe, medalii și trofee, a reprezentat o retrospectivă a celor 25 de ediții de festival desfășurate între anii 1970-2020.
Prestigiul participanţilor nu poate fi pus la îndoială, lucrările expuse pe simeze au stârnit admiraţia pentru tehnica executării şi, în cele mai multe cazuri, un râs sănătos. Și de această dată, cei care au dorit, au putut obține o caricatură ”la minut”, executată de unul dintre caricaturiștii prezenți în Centrul Civic

Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui s-a implicat activ în desfășurarea festivalului prin organizarea Concursului de literatură satirico-umoristică, lansarea volumului „50 de autori în căutarea unui Festival” și realizarea de expoziții tematice cu documente din fondul bibliotecii. Mai puţin sonore şi poate mai puţin cunoscute,  numele celor care slujesc cuvântul scris nu au fost cu nimic mai prejos, iar în cadrul Salonului de literatură satirico-umoristică aceştia şi-au demonstrat talentul într-un duel epigramistic apreciat.

În sfârşit, dar nu în cele din urmă, vorbim despre secțiunea de spectacole teatrale, ca cea mai spectaculoasă secţiune a Festivalului, care a adunat  sute de spectatori în fiecare seară.

Teatrul „WonderTheatre” a adus pe scenă comedie romantică, „Scandal în familie”, în regia lui Răzvan Săvescu. Piesa, jucată de actori îndrăgiți, precum Adriana Trandafir, Paula Chirilă, Alexandra Apetrei, Andrei Mateiu, Răzvan Oprea și Marius Bodochi, a stârnit hohote de râs în rândul spectatorilor.
În spectacolul „Fă-mi loc”,  Medeea Marinescu și Marius Manole au pus în scenă o poveste de dragoste regizată de Radu Beligan.
În cea de-a doua seară, în centrul civic au răsunat arii din musicaluri sau de pe coloana unor filme celebre, prezentate de artiștii Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” , în cadrul spectacolului ” This is my song”, pentru ca ultima seară, cea de închidere, să fie dedicată muzicii românești. Au urcat pe scenă artiștii Teatrului de Revistă ”Toma Caragiu” din Ploiești, cu spectacolul ”Șlagăre în revenire”.
În ciuda condițiilor speciale în care au avut loc spectacolele, spectatorii au râs, au cântat, au dansat,  spectatorii și actorii simțându-se mai aproape unii de ceilalți, deși distanțarea fizică a fost asigurată.

În ultima seară, pe scenă au fost invitaţi să urce pe scenă cei fără de care Festivalul nu ar fi avut loc: Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean şi Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui. Ei au mulţumit organizatorilor şi tuturor celor care au muncit fără a fi în lumina reflectoarelor, celor care au răspuns invitaţiei de a veni la Vaslui, dar şi spectatorilor.

“Iată-ne şi în ultima zi a Festivalului de Umor ”Constantin Tănase, ediția care marchează 50 de ani de la inițierea acestui festival. În primele zile a unei toamne care se arată a fi fierbinte și, dacă ne amintim de cuvintele cu care Tănase-Tănăsel (actorul care a interpretat rolul lui Tănase-n.r.) a deschis acest festival, care spune ”Trăim vremuri anormale/Nu-s parale!” Pentru că întodeauna vremurile sunt cam anormale și nu-s parale, iată că parteneriatul dintre Consiliul Județean și Primăria nunicipiului Vaslui au făcut posibilă desfășurarea acestei ediții a festivalului. Sunt 50 de ani de eforturi ale unor oameni care s-au aflat în instituțiile organizatoare și, iată că la 50 de ani, în aceste vremuri anormale am reușit să adunăm o masă atăt de mare de oameni în Piața Civică a orașului. Sper ca această emulație pe care a creat-o festivalul Tănase șă se mențină și pe viitor și poate că la ediția viitoare vom avea ocazia să vizionăm spectacole și ale teatrului din Vaslui și vom putea să încheiem edițiile viitoare în frumosul Centru Cultural, fosta Casă a Armatei. Vreau să mulțumesc tuturor trupelor care au urcat pe această scenă, vreau să mulțumesc actorilor, prezentatorilor și vreau să vă mulțumesc tuturor celor care ați înțeles eforturile noastre, celor care ați fost prezenți în zilele acestea ca spectatori. tuturor, vă doresc multă sănătate și mult succes!”a spus Dumitru Buzatu. 

”Nu sunt foarte multe luni de când în municipiul Vaslui se desfășurau foarte multe activități artistice, culturale… Sperăm să redevenim ce-am fost! dragi vasluieni, pentru că îmi revine onoarea de a încheia cele trei zile de Festival, permiteți-mi să le mulțumesc și să îi felicit, în numele meu și al dumneavoastră, pe toți cei care au evoluat în orașul nostru, fie pe această scenă, fie la Muzeu, Bibliotecă sau în alte locații din oraș. Sper că oaspeții noștri s-au simțit bine și vor reveni cu drag. Aşa cum se întâmplă, ce e frumos trece repede. Au fost trei zile de teatru, de expoziţii de caricatură, de activităţi frumoase. Eforturile, celor de pe scenă şi a celor din spatele scenei, au fost pe măsură. Le mulţumesc celor din spate şi echipei care în aceste zile au fost aproape de dumneavoastră şi de noi toţi.  mă înclin în faţa dumneavoastră, a tuturor şi vă mulţumesc pentru că aţi fost alături de noi, pentru că aţi dat dovadă de ospitalitate. Pentru că toţi invitaţii noştri au avut cuvinte de laudă faţă de oraş şi faţă de locuitorii lui. Vă mulţumesc!”, a spus şi primarul Vasile Pavăl     (Mihaela Zărnescu)