DSP Vaslui a primit prima tranșă de vaccin antigripal

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a primit prima tranşă de vaccin antigripal de la Ministerul Sănătăţii. Este vorba despre 9.200 de doze care vor fi distribuite spitalelor, pentru imunizarea personalului medical, centrelor medico-sociale și celor de protecție a copilului si persoanelor adulte, precum și medicilor de familie, pentru persoanele care fac parte din categoria ”de risc”

 O mare parte dintre ele vor ajunge în curând la medicii de familie, conducerea DSP Vaslui susţinând că este aşteptată în prezent metodologia, pe baza căreia se va face repartizarea.

”Dozele primite se vor distribui către unităţile sanitare cu paturi pentru imunizarea personalului medical, către cabinetele medicilor de familie pentru populaţia aflată la risc. Recomandăm populaţiei să se adreseze medicilor de familie pentru imunizare împotriva gripei şi să respecte recomandările făcute de către medici.”, a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Conducerea DSP Vaslui îndeamnă populaţia, mai ales în acest context epidemiologic generat de virusul SARS-CoV-2, să se imunizeze împotriva gripei. Imunizarea populaţiei cu vaccinul antigripal este gratuită şi se realizează prin intermediul medicilor de familie.Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerul Sănătății şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Perioada optimă de vaccinare este la începutul sezonului rece (octombrie și noiembrie). Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, deoarece, din momentul vaccinârii, imunitatea apare la aproximativ 2 săptămâni prin anticorpii protectori specifici. De obicei, perioada de protecție este de 6 luni, dar se poate prelungi până la 12 luni.  Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă.