Gabriela Crețu: „Țara mea, România, a fost în mod special implicată pe durata Președinției Consiliului UE în adoptarea măsurilor de contingență necesare în cazul Brexit”

În intervenția din cadrul panelului despre Brexit, în a doua zi a plenarei COSAC, președinta CAE, Gabriela Crețu, a amintit despre eforturile depuse de România, pe perioada în care a deținut Președinția rotativă a Consiliului UE, de a adopta planul de măsuri de contingență necesare în cazul Brexit.
Senatoarea a apreciat, marți, 3 decembrie, la Helsinki, că, în ciuda provocărilor apărute în ultimii trei ani de negocieri dintre Regatul Unit al Marii Britanii și UE, celelalte 27 de state membre și-au păstrat poziția unitară în sprijinirea echipei negociatorului-șef, iar Brexit-ul nu a avut efectul de contagiune de care mulți se temeau. În context, președinta Comisiei pentru afaceri europene (CAE) și-a exprimat aprecierea față de activitatea negociatorului-șef al UE, Michel Barnier.
„Cu toate acestea”, a subliniat Gabriela Crețu, „din păcate, în continuare nu avem un acord adoptat și nici nu poate fi vorba despre o retragere ordonată. Nu avem o viziune clară asupra viitorului și, mai rău, nu am învățat suficiente lucruri de pe urma experienței Brexit.”
În încheierea intervenției sale, președinta CAE a mulțumit participanților la reuniune, din postura de coordonatoare a dimensiunii parlamentare a președinției rotative care la finalul acestui an părăsește Troika prezidențială, pentru amabilitate, cooperare și contribuțiile remarcabile din ultimele 18 luni. Gabriela Crețu a mulțumit de asemenea Bulgariei, Austriei, Finlandei și Croației și le-a urat celor din urmă succes în preluarea primei Președinții a Consiliului UE, începând cu 1 ianuarie 2020.
Preşedinta Comisiei pentru afaceri europene (CAE) a Senatului, Gabriela Crețu, a condus delegația română, în perioada 1-3 decembrie, la Helsinki, la a LXII-a reuniune plenară a Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC).
Reuniunea închide seria evenimentelor organizate de Finlanda, în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției rotative a Consiliului UE, după mandatul deținut de România. Cu această conferință, s-a încheiat și participarea președintei CAE la Troika Prezidențială care și-a ținut lucrările în data de 1 decembrie, pentru pregătirea întâlnirii plenare.
Din delegația Senatului României mai fac parte senatorii Viorel Ilie și Gabi Ionașcu, membri ai Comisiei pentru afaceri europene.
La conferință au participat delegațiile comisiilor pentru afaceri europene ale parlamentelor ţărilor membre UE, membri ai Parlamentului European (Mairead McGuinness), Comisiei Europene (Maros Sefcovic, Michel Barnier), reprezentanţi ai statelor candidate şi potenţial candidate, membri ai corpului diplomatic etc.