„Fotbal infinit”, comedia lui Corneliu Porumboiu, a avut astăzi premiera mondială la Berlin
Eveniment important pentru cinematografia românească. Cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu va fi prezentat astăzi în cadrul Festivalului Internațional de la Berlin, în secțiunea Forum. Filmul pornește de la ideile unui funcționar local din Vaslui care are curajul să își pună întrebări despre regulile jocului de fotbal: de ce este terenul dreptunghiular? Să aibă voie jucătorii să alerge pe tot terenul? Există vreun raport intim între fotbal și viață?
Olandezul dorește, printre altele, renunțarea la cartonașele galbene, loviturile de departajare și la regula ofsaidului. Propunerile lui van Basten au fost testate într-un meci pilot, din liga a treia olandeză, între FC Lisse și Quick Boys.
În Fotbal infinit alături de personajul principal, Laurențiu, apare și Corneliu Porumboiu, care își joacă propriul rol.
„Tatăl meu a fost jucător de fotbal și mai apoi a devenit arbitru internațional, iar eu, la rândul meu, am făcut fotbal în adolescență, gândindu-mă că pot deveni profesionist. Pentru mine, să schimbi regulile jocului părea un soi de erezie. În același timp, m-a intrigat timpul îndelungat și tenacitatea pe care Laurențiu o investește încercând să schimbe fotbalul”, declară Corneliu Porumboiu.
Primul film despre fotbal al regizorului român, Al doilea joc, care rememorează un istoric Steaua – Dinamo din anii comunismului, a fost prezentat în 2014 tot în secțiunea Forum a festivalului de film de la Berlin.
„Mă cunosc cu Corneliu din copilărie. Dar în toamna anului 2016, când m-a întrebat dacă sunt de acord să fiu implicat într-un film despre modificarea jocului de fotbal, am crezut că este o glumă. Apoi mă așteptam ca proiectul să fie amânat sau anulat. Până la urmă a ieșit un film deopotrivă despre fotbal cât și despre libertate”, mărturisește Laurențiu Ginghină, protagonistul filmului.
În 2006, Corneliu Porumboiu obținea premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes pentru A fost sau n-a fost?, o comedie despre cum a fost trăită revoluția din 1989 la Vaslui. În 2009 era de asemenea premiat la Cannes, cu Premiul FIPRESCI și Premiul Juriului secțiunii Un Certain Regard pentru filmul Polițist adjectiv.
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin a ajuns la ediţia a 68-a. Evenimentul, la care participă cele mai importante nume ale cinematografiei europene are loc în capitala Germaniei, în perioada 15-25 februarie 2018. Echipa filmului va participa la Berlinală cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Filmul Fotbal infinit este distribuit de Voodoo Films și va putea fi văzut în cinematografe în România, începând cu 9 martie, în București, Cluj, Vaslui, Bârlad, Pitești, Târgu-Mureș și alte orașe din țară