Dragobete, sărbătorit româneşte la LER!

”Dragobete – sărbătoreşte româneşte la LER!” a fost denumirea generică a unei activități, organizate de membrii Asociaţiei Culturale ArtEst Vaslui,  deloc întâmplător ,într-o zi cu profunde semnificaţii pentru iubitorii de tradiţii româneşti, dar şi ca răspuns la dorul copiilor artişti de a se reîntâlni să cânte, de a arăta tot ceea ce au învăţat în ultimele luni de repetiţii şi de a-şi face mândri profesorii şi părinţii.
Echipa ArtEst, aducându-şi ca sprijin pentru iniţiativă Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui, dar și câțiva sponsoroi, a gândit de Dragobete punerea în scenă a unei şezători la care străbunii noştri luau parte anual pe vremuri, exact în această perioadă.
Manifestarea a făcut parte din  activităţile proiectului HUB VERDE pentru Liceul Emil Racoviţă, dar s-a dorit și   un omagiu adus profesorului Romeo Tălmaciu, cel care a derulat la Vaslui prima activitate de acest gen.
Într-un cadru restrâns şi rezumându-se doar la conceperea unui material video, care a fost filmat etapizat, adaptându-se particularităţilor acestei perioade delicate pentru întreaga lume, organizatorii au adus în incinta liceului o parte importantă a Muzeului satului din Comuna Bălteni. Astfel, Teodora Panainte şi-a prezentat cele mai valoroase exponate,  păstrate de ea cu grijă de la bunici şi străbunici : lada de zestre, vârtelnița, furca şi caierul de lână, ciubărul, covoarele țesute la război, ulcele și străchini din lut, ștergare și veștminte reprezentative pentru zona noastră etnografică. Acesta a fost şi cel mai bun prilej pentru Teodora de a-şi cânta dorul pentru folclor.
Atmosfera a fost întregită de copii-artişti ai Ansamblului folcloric MUGUREL, coordonat de Maria şi Mihail Cornea. Foşti membri ai Grupului folcloric  Mugurel (Filibiu Andrei, Moldoveanu Bianca, Moldoveanu Ştefania) au revenit special acasă pentru a susţine câte un recital.
ArtEst a creat astfel pretextul minunat – o şezătoare autentică – pentru ca elevii Liceului ”Emil Racoviță” să meşteşugească căsuțe din diverse materiale (reciclate, neconvenționale), drept adăpost vietăților ce vor tranzita Hub-ul lor verde. Suvb coordonarea profesorilor Scutaru Cezarina Mihaela, Vîntu Cristina, Ursu Gabriela, Ginghină Nicoleta, Petronela Sirbu, Popica Camelia, Jitariu Constantin, Mirela Sălcianu, Lisievici Gabriela, Florea Liliana,
imaginația și creativitatea adolescenților au depășit orice așteptări.
Zece lucrări dintre cele treizeci înscrise în concurs au fost selectate și premiate sub egida ”10 liceeni de 10”: Simion Mălina Maria, Bumbu Alexandra, Luncanu Matei Gabriel, Enache Brianna, Popica Beatrice, Budacea Cristina Gabriela, Dudău Alexandra, Damian Daria Ioana, Popica Ștefania, Alexa Teona Bianca.
În această atmosferă de șezătoare, păstrând cu strictețe regulile de distanțare și igienă, premianţii şi-au personalizat împreună cu reprezentanţii ArtEst căsuțele deja create. De astăzi, curtea liceului amenajată profesionist de către ing. Cezar Bahrim, va purta amprenta elevilor săi, oferind totodată un model de activitate care să pună în valoare creativitatea și spiritul civic, grija pentru microfauna si microflora spațiului verde ce îi inconjoară.
Au răspuns ”prezent” invitației ArtEst și companii locale,  care au răsplătit liceenii și copii-artiștii cu premii .
 La loc de cinste în cadrul manifestării au fost mărțișoarele tradiționale, create de meșterul Cristina Enache, care au însoțit diplomele profesorilor coordonatori, prevestind că primăvara ne este foarte aproape .
Manifestarea organizată și coordonată de Echipa ArtEst (Luncanu Cătălin, Ailioaiei Ramona şi Filip Alina) s-a derulat în cadrul proiectului HUB VERDE pentru LER, susţinut de către Federaţia Fundaţiile Comunitare din România, Fundaţia Comunitară Iaşi, Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi, cu sprijinul financiar al LIDL România.