Donaţiile de la „Târgul de jucării” au ajuns la destinaţie (galerie foto)

Stau cuminţei pe scăunelele de la grădiniţă, ascultând-o cu atenţie pe „doamna”. La intrarea strainilor, ochii lor te aţintesc curioşi. „Cine vrea jucării?” Întrebarea aduce  zâmbete. Zeci de mânuţe se ridică nerăbdătoare. Fireşte, jucării vor toţi copii din grădiniţele celor cinci comune în care am fost astăzi. Feţele lor micuţe strălucesc, şi ochii freamătă de nerăbdare, aţinintiţi la sacii pe care îi aducem în sălile de clasă. Apariţia jucăriilor stârneşte exclamaţii de uimire şi încântare. Un rai al jucăriilor, la care niciunul nu a visat: aleg, admiră, le arată celorlalţi „ce frumoasă e asta!”, şi continuă într-o copleşitoare bucurie… Mânuţele se întind şi iau pe rând prinţese subţiri în rochii de bal, şoricei roz de pluş, maşinuţe ăi alte „minunăţii”.  Jucăriile sunt privite cu atenţie şi parcă nici-o alegere nu e foarte bună în condiţiile în care toate sunt incredibil de frumoase. Iar bucuria jucăriilor frumos colorate, aşa cum mulţi nu au văzut decât la televizor, şi de care nu credeau că o să aibă vreodată parte, se multiplică iar şi iar, în ochii fiecărui copil şi în fiecare sat prin care trecem.  Imaginea am văzut-o astăzi  în grădiniţe din comunele Roşieşti, Vutcani, Găgeşti, Viişoara şi Dodeşti, în timpul deplasării făcute împreună cu reprezentanţii Centrul Judeţean pentru  Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui, care au oferit copiilor din câteva sate vasluiene jucării donate de vasluieni în cadrul cele de-a doua ediţii a „Târgului de jucării”, desfăşurat pe 1 iunie.

A doua ediţie a „Târgului de jucării”, manifestare iniţiată anul trecut de CJCPCT Vaslui, s-a dovedit un real succes, nu numai prin impactul avut asupra copiilor din Vaslui, care au participat direct la activităţile desfăşurate, dar şi în ceea ce priveşte intenţia de a colecta jucării şi de a le dona copiilor din mediul rural. Micuţii participanţi la Târg s-au dovedit extrem de generoşi şi au donat pentru cei mai puţin favorizaţi de soartă o gamă extrem de divesificată de produse, de la jocuri logice, la maşinuţe şi păpuşi de pluş. E greu să îi nominalizăm pe toi cei care au donat, pentru că au fost sute de copii, de la toate cele zece şcoli din municipiul Vaslui, au fost părinţi care au venit cu cei mici de  mână, au fost adulţi în rândul cărora am recunoscut colegi din presă, membrele Clubului Kiwanis Vaslui, angajaţi ai Consiliului Judeţean sau ai ai Primăriei Vaslui, a fost Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, însoţit de viceprimarul Dragoş Cazacu, a fost  prof. Valeriu Caragaţă, administratorul judeţului.

Contribuţia tuturor a făcut posibilă acţiunea de astăzi, când trei maşini pline ochi cu jocuri şi jucării au plecat către destinaţia aleasă. „Intenţia mea este ca aceste jucării să ajungă la copiii din mediul rural, în special la cei din grădiniţele din satele mai îndepărtate ale judeţului. O parte din jucării vor rămâne în grădiniţe, o parte vor fi luate de cei mici acasă, să se bucure de ele. Printre donaţii au fost şi pachete cu haine, care au fost lăsate pentru copiii care provin din familii cu posibilităţi financiare reduse. Nu putem decât să le mulţumim tuturor celor care au participat la acţiunea noastră, celor care au donat, şi să îi asigurăm că toate jucăriile au fost primite cu mare bucurie de cei peste 500 de preşcolari şi elevi de gimnaziu din cele cinci comune alese de această dată. La anul vom alege alte comunităţi din mediul rural ăi sperăm că manifestarea noastră, dedicată copiilor, se va bucura de acelaşi impact” a spus Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.  (Mihaela Zărnescu)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.