Donaţie de 1.200 de cărţi pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui (galerie foto)

O donaţie de 1.200 de cărţi, pentru copii şi adulţi a ajuns miercuri, 8 iunie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. Cărţile au fost donate în cadrul campaniei „Donează o carte!”, iniţiată de Ziarul de Vaslui, campanie la care au aderat şi au devenit parteneri Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui, Casa de Cultură “Constantin Tănase” Vaslui şi  Asociaţia „Nu eşti singur” Vaslui.

Pentru că  boala şi durerile sunt mai uşor de suportat când evadezi în lumea fascinantă a cărţilor, campania ş-ai propus  să adune cât mai multe cărţi interesante şi diverse pentru a face ca timpul petrecut de bolnavi în spital să treacă mai uşor… Iar reacţiile au fost impresionate: În cadrul “Târgului de Jucării” au donat cărţi zeci de copii şi adulţi, cărora nu le ştim numele, dar le mulţumim din tot sufletul. Mulţumim şi celor pe care îi cunoaştem: membrii Clubului Kiwanis Vaslui, prof. Maria Cârlescu, Ramona Ailioaiei, Dana Monica Vântu, Cristina Gache, Asociaţia Domisong, epigramistul Ioan Toderaşcu, caricaturistul Nicolae Viziteu, Asociaţia Domisong, în frunte cu prof. Carmen Trufia, clasa a IV-a A şi doamna învăţător Angelica Manole, Mihaela Ofileanu (care a donat şi dulciuri pentru copiii din spital), familia Mădălina şi Constantin Mardare, Alina Tanasă, Anişoara Brad, Ştefania Coropceanu, Ina Apostu, Gina Păun.Mulţumim şi colegilor noştri din presă care, împreună cu copiii lor au făcut donaţii: Simona Voicu şi Cristi Lapa. Mulţumiri Alina Darie pentru mediatizarea campaniei.  Impresionant gestul unor copiii de la Şcoala Gimnnazială Fratostita, judeţul Dolj, care, la iniţiativa prof. Dănuţ Viorel Petcu, au strâns şi ne-au trimis un colet cu cărţi pentru copii.

Mulţumiri speciale domnului Ionel Bordeianu, directorul Casei de Cultură “Constantin Tănase” Vaslui, instituţie care nu numai că a contribuit cu o donaţie de carte la  colecta noastră, dar care, prin angajaţii ei, ne-a susţinut şi în depozitarea şi sortarea cărţilor. Au reacţionat şi au donat cărţi primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, viceprimarul Dragoş Cazacu şi prof. Valeriu Caragaţă, administratorul judeţului, care ne-a susţinut pe parcursul întregii campanii. Mulţumiri speciale şi senatoarei  Gabriela Creţu la iniţiativa căreia Organizaţia Judeţeană a PSD Vaslui ne-a donat 200 de cărţi pentru copii şi adulţi.

Motivele pentru care ne-au fost alături ne-au fost explicate chiar de cei în cauză:

„Ne-a plăcut şi am aderat cu plăcere la iniţiativa Ziarului de Vaslui, de a colecta cărţi pentru a pune bazele unei biblioteci a spitalului din Vaslui. Am propus includerea ei în cadrul Tâgului de Jucării, desfăşurat pe 1 iunie, în Parcul Copou şi am avut bucuria să avem o participare masivă, atât din partea copiilor, cât şi a adulţilor din municipiul Vaslui, care au donat, în egală măsură, cărţi pentru spital  şi jucării pentru copiii din mediul rural. Date fiind reyultatele, cred că acţiunea şi-a atins scopul şi sper ca acest parteneriat cu o instituţie media vasluiană să continuie şi să se concretizeze şi în alte acţiuni similare” – Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.

„Este lăudabilă această dubla acţiune organizată de 1 iunie, cea de donare de cărţi pentru spitalul Judeţean pe de o parte şi cea de colectare de jucării pentru copiii din mediul rural pe de altă parte. Văd o participare numeroasă a copiilor din oraş şi asta îmi demonstrează încă o dată că avem copii minunanţi, care merită toate eforturile noastre. Participarea noastră la astfel de campanii este o datorie morală şi civică, care nu are legătură cu funcţiile pe care le deţinem,  Ca primar al municipiului, nu pot să spun decât că susţinem astfel de acţiuni şi ne bucurăm că cetăţenii acestui oraş se implică şi în activităţi sociale” – Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

„Faptul că dăm exemplu, e minunat. Îi felicit pe cei care au avut ideea şi îi felicit pentru că îi învaţă pe copii să fie solidari cu alţi copii, ceea ce e foarte frumos. Vor rămâne şi când vor fi mari cu ideea asta: să fie solidari, oameni mari, cu oameni mari”- prof. Gabriela Creţu, senator PSD

„Fie că ne adresăm copiilor, fie că ne adresăm adulţilor, pentru mine, ca profesor, cartea a reprezentat întodeauna un izvor de cunoaştere, un mod de aţi dezvolta cunoaşterea un refugiu pentru perioadele de singurătate şi tristeţe şi, nu în ultimul rând, un mod de a evada din lumea reală care, din păcate, nu este întodeauna atât de plăcută. Sper ca volumele donate astăzi să îi facă pe pacienţii Spitalului judeţean Vaslui să treacă mai uşor peste această perioadă mai puţin plăcută din viaţa lor, să le aducă momente de relaxare şi să le facă mai uşoară şederea aici” – prof. Valeriu Caragaţă, administratorul judeţului.

“În orice societate civilizată, comunitatea se implică activ în bunul mers al instituţiilor care se ocupă de sănătate şi educaţie. Apreciez enorm de mult gestul pe care  concetăţenii noştri l-au făcut, prin adunarea de cărţi pentru copiii şi adulţii care sunt internaţi la noi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. Este important pentru pacienţii noştri ca în timpul perioadei de internare să aibă o ocupaţie, să le fie distrasă atenţia de la momentele grele prin care trec, şi cred că cititul este unul dintre unul dintre momentele de linişte, de reculegere, de recreere, cred că poate fi un moment de încântare pentru ei. Mulţumim  celor care s-au gândit şi şi-au răpit din timp şi din ce au acasă pentru a aduce un zâmbet pe buzele pacienţilor şi sper ca acest gest să se multiplice şi să devină o obişnuinţă pentru noi.  De asemenea, sper ca cei interesaţi, sau comunitatea, să se gândească şi la un alt tip de proiect,  pentru noi: mă refer la voluntariat, şi mă gândesc mai ales la tinerii care, pe perioada vacanţei, ar putea veni să le citească copiilor care încă nu au învăţat să citească încă, poveşti din aceste minunate cărţi pe care le-am primit astăzi” – Ana Rinder, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.

„Aceste cărţi contează enorm de mult pentru pacienţii noştri. Este o alternativă de a-îi umple timpul, atunci când nu fac altceva decât să sufere. Sunt convinsă că lectura le va face suferinţa mai uşoară şi că timpul petrecut în spital o să li se pară mai scurt şi mai plăcut”- Daniela Clătinici, liderul de sindicat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.

 

 

One thought on “Donaţie de 1.200 de cărţi pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui (galerie foto)

  • 9 iunie 2016 la 08:16
    Permalink

    Felicitări! Frumoasa inițiativa

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.