Doi bărbați din Băcești, reținuți pentru furt de lemne

Poliţiştii Secției 6 Poliție Rurală Negrești, din cadrul Poliției Orașului Negrești, au reținut doi bărbați, în vârstă de 39, respectiv 30 de ani, din comuna Băcești, județul Vaslui, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept și furt de material lemnos.

Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Negrești au documentat și probat activitatea infracțională a doi bărbați din localitatea Băbușa, comuna Băcești, bănuiți de comiterea infracțiunilor de tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional și furtul de arbori din fondul forestier naţional, în perioada 29 – 31 decembrie 2022, de pe raza Ocolului Silvic Băcești.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii negreșteni au stabilit faptul că, în perioada 29/31 decembrie 2022, pe timpul nopții, prin comiterea a trei acte materiale, persoanele bănuite de comiterea infracțiunilor s-ar fi deplasat pe fondul forestier național și, dintr-o parcelă a Ocolului Silvic Băcești, ar fi tăiat, sustras, transportat și depozitat material lemnos, în vederea valorificării.

În urma efectuării a 5 percheziții domiciliare dispuse în cauză, cu sprijinul angajaților Ocolului Silvic Băcești și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Vaslui, polițiștii negreșteni au depistat și ridicat, în vederea cercetării, o cantitate de 6,30 metri cub de material lemnos, esență frasin.

 Prejudiciul cauzat în urma comiterii infracțiunii este estimat la 3.500 de lei și a fost recuperat în proporție de 90%.

În cursul zilei de ieri, 7 ianuarie 2023, ca urmare a administrării probatoriului, față de bărbații cercetați a fost luată măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore. Aceștia urmează a fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, cu propunerea dispunerii unor măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbaților.

*

Extras din Codul Silvic – Legea nr. 46 /2002

Art. 107

(1^1) Tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează: 

a) cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de până la 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei; 

b) cu închisoare de la un an la 3 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este cuprinsă între limita prevăzută la lit. a) şi de cel mult 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei; 

c) cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei.

 (2) Limitele speciale ale pedepselor prevăzute la alin. (1) şi (1^1) se majorează cu jumătate, în cazul în care faptele au fost săvârşite în următoarele împrejurări:

a) de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică ori paralizantă;

b) în timpul nopţii;

c) în pădurea situată în arii naturale protejate de interes naţional;

d) de personal silvic.

(3) Tentativa se pedepseşte.

Art. 109

(1) Furtul de puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire constituie infracţiune şi se pedepseşte după cum urmează:

a) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea materialului lemnos sustras este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior;

b) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă fapta a fost săvârşită de cel puţin două ori în interval de un an, iar valoarea cumulată a materialului lemnos depăşeşte valoarea prevăzută la lit. a);

c) cu închisoare de la un an la 5 ani, dacă valoarea materialului lemnos sustras este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior;

d) cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea materialului lemnos sustras depăşeşte de 50 de ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.

         Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de  expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal, se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.

Activitățile de control ce vizează tăierea, transportul și deținerea de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii vasluieni în mod curent și vor continua în perioada următoare.