Directorul Seminarului Teologic Huşi şi doi angajaţi au rămas fără binecuvântarea de a profesa

Directorul Seminarului Teologic ‘Ioan Gură de Aur’ Huşi şi alţi doi angajaţi au rămas fără binecuvântarea de a profesa în cadrul instituţiei, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor, Cosmin Gubernat.

Decizia vine după ce, în cursul lunii mai, fostul episcop al Huşilor, pe numele său de mirean Corneliu Onilă, a fost arestat preventiv fiind acuzat că ar fi abuzat sexual un elev din cadrul seminarului, iar Sebastian Jitaru, fost arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, actualmente aflat în închisoare, este, de asemenea, acuzat că ar fi abuzat sexual elevi de la seminar.

‘Este vorba despre directorul seminarului, un pedagog şi un supraveghetor cărora li s-a retras binecuvântarea de a mai funcţiona la seminar, avizul cultului’, a precizat Cosmin Gubernat.

Reprezentantul Episcopiei Huşilor a mai afirmat că în cazul directorului, care este preot în una dintre cele mai mari parohii din municipiul Vaslui, măsura vizează doar calitatea sa de şef al seminarului şi nu afectează calitatea sa de preot.

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au dispus, pe 22 mai, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Corneliu Onilă.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au dispus începerea urmăririi penale faţă de fostul episcop de Huşi, Corneliu Onilă, şi a fostului călugăr arhimandrit, Sebastian Cristi Jitaru.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, fostul episcop de Huşi, Corneliu Onilă, este cercetat pentru agresiune sexuală în formă continuată în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei, precum şi o infracţiune de viol în formă continuată.

Un scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor, când Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-au cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea relaţii homosexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui.

Ulterior, cei trei preoţi, printre care şi Sebastian Cristi Jitaru, au fost condamnaţi la închisoare cu executare.

Fostul episcop al Huşilor s-a retras din funcţie în luna august a anului 2017. (Agerpres)