„Expo Zoo Agroind” Vaslui, mai săracă ca de obicei

Mai săracă ca de obicei, după un an de întrerupere, astăzi, l-a Vaslui s-a deschis cea de-a XIV-a ediţie a „Expo Zoo Agroind” Vaslui. Expoziţia se va desfãşura în perioada  6 – 8 septembrie 2016 dar, deşi la manifestare şi-au confirmat participarea peste 60 crescãtori de animale din Vaslui, la deschidere nu au fost prezenţi nici măcar o treime dintre aceştia.

Cei mai numeroşi au fost crescătorii de oi, dar vizitatorii au putut admira şi doi cai, două vaci, câteva capre şi căteva găini. Extrem de frumoase, lucrate cu artă şi migală, ne-au atras atenţia bundiţele şi cojocelele Aglaiei Agafiţei, din Muntenii de Jos. Deşi peste două zile acesta va împlini 76 de ani, ne-a mărturisit că încă coase cu drag hainele din blană de miel, meşteşug învăţat pe când era copilă, de la părinţi. La deschiderea evenimentului au participat Ion Agafiţei, presedintele Asociaţiei „Ovismold” Vaslui, organizator al manifestării, Ciprian Trifan, vicepreşedintele Consiliul Judeţean, Mircea Gologan, subrefectul judeţului, reprezentaţi ai Primăria Vaslui, ai Direcţiei pentru Agricultură, ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, ai Agenţiei pentru Investiţii Rurale, ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi Cătălin Chelmu, din partea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie şi Iulia Buhescu, coordonator al Oficiului Judeţean de Zootehnie Vaslui. Participarea slabă a fermierilor a fost pusă de organizatori pe baza întreruperii manifestării, aceasta neputând fi organizată anul trecut din cauza bolii numită popular “boala limbii albastre”. “Ştim că anul trecut am avut o sincopă a acestei expoziţii, dar vrem să continuăm tradiţia acestei manifestări, în cadrul căreia crescătorii de animale îşi pot prezenta cele mai frumoase exemplare, spre admiraţia iubitorilor de animale. Sper ca data viitoare să putem organiza această expoziţie întrţun cadru mai larg, cu o participare mai numeroasăşi cu o dezbatere serioasă asupra a ceea ce se întâmplă în zootehnia acestui judeţ, să discutăm despre preocupările şi, problemele crescătorilor de animale şi să identificăm soluţii de rezolvare a acestor probleme”, a spus Ciprian Trifan, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Vaslui.

“În primul rând trebuie să le mulţumim organizatorilor acesteiexpoziţii. Anul trecut a fost o situaţie excepţională, care sperăm că nu se va mai repeta. Ceea ce se întâmplă ascum arată că crescătorii de animale sunt uniţi, vor să participe la astfel de acţiuni şi sunt convins că, data viitoare, toţi vor înţelege că aceasta este o expoziţie anuală. , o întîlnire a crescătorilor de animale, a celor care distribuie utilaje agricole şi a tuturor celor implicaţi în activităţile zootehnice. Sunt sigur că această expoziţie reprezintă un punct de interes pentru mulţi dintre locxuitorii judeţului şi că va deveni un reper pentru activităţile organizate în judeţ” a spus Mircea Gologan, subrefectul judeţului.

Ca şi la ediţiile precedente, expoziţia şi-a propus să fie o manifestare educativă şi de orientare a actualilor şi viitorilor fermieri, precum şi a factorilor reponsabili pentru dezvoltarea zootehniei ca ramură economică. (Mihaela Zărnescu)

One thought on “„Expo Zoo Agroind” Vaslui, mai săracă ca de obicei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.