Dezvoltarea judeţului Vaslui, prioritate a Guvernului Cioloş

72 de comune din judeţ vor beneficia de bugete suplimentare, de puncte suplimentare pentru proiectele întocmite, dar şi de asistenţă tehnică în vederea identificării, realizării şi implementării unor proiecte. Guvernul Cioloş a întocmit un program de dezvoltare a unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice alocuitorilor din trei zonele pilot de intervenție: Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Iaşi şi Vaslui. Consilierul de stat Ionel Dancă a fost prezent la Vaslui, unde a avut o întâlnire cu primarii din comunele incluse în lista unităţilor administrative considerate ca fiind necesar să se intervină. Acesta le-a prezentat edililor proiectul Guvernului, discutând pe marginea măsurilor care se vor lua pentru susţinerea aceste zone.

“Încă de la începutul mandatului, premierul Dacian Cioloş şi-a asumat ca prioritate a acestui Guvern, identificarea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor de dezvoltare dezechilibrată a teritoriului. Avem regiuni în România ,precum cea din Vest, unde se importă forţă de muncă şi regiuni, precum cea a dumneavoastră, unde ducem lipsă de investiţii majore şi de proiecte consistente de dezvoltare economică şi socială. Premierul a cerut cancelariei să identifice un mecanism prin care să putem sprijini câteva zone, asumate ca prioritate de Guvern. Vorbim de trei zone, printre care şi zona Vaslui Iaşi, unde avem cea mai mare concentrare de localităţi marginalizate. Am căutat să identificăm resursele financiare pe care să le alocăm în aceste zone. Acest lucru se poate face prin bugete distincte, sau prin alocarea unor puncte suplimentare pentru cererile de finanţare din aceste zone. După consultarea prealabilă a autorităţile de management şi ministere, am aprobat un Memorandum şi am listat liniile de accesare care pot fi accesate de autorităţile locale. Deasemenea, prin acest Memorandum, am dispus înfiinţarea unui mecanism de sprijin şi asistenţă tehnică. Asta pentru că, în timpul consultărilor, s-a ridicat temerea că după ce identificăm bugete distincte şi alocăm fonduri, există riscul ca ele să nu fie consumate, şi astfel sumele respective să nu fie cheltuite nici la nivel naţional, nici în aceste zone”, a spus Ionel Dancă.

Potrivit acestuia, s-au elaborat şi planul de măsuri  pentru asigurarea cadrului instituțional în vederea implementării strategiei de abordare integrată a zonelor pilot de intervenție. Astfel, la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, se va înființa și organiza o unitate de asistență tehnică în elaborarea și implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene și din bugetul național pentru zonele asumate ca o prioritate a politicilor guvernamentale cu rol de coordonare a instituțiilor implicate în realizarea strategiei de dezvotlare integrată a zonelor pilot de intervenție. Aceasta se va numi Unitate Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT) şi va asigura  facilitarea generală și armonizarea activităților desfășurate, între ministere, autorități de management, structuri locale/beneficiari, va analiza nevoille locale și va realiza și/sau revizui unele  strategii de dezvoltare locală în vederea asigurării unei abordări integrate de dezvoltare economică și socială, va identifica oportunitățile de finanțare a proiectelor locale, elaborarea și implementarea acestor proiecte, dar va avea şi funcţia de monitorizare și evaluare a implementării proiectelor pilot.

În coordonarea Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică (UGAT) vor funcționa trei birouri locale cu rol de ”punct unic de contact” pentru programele de finanțare disponibile în aceste zone și de sprijin în implementarea proiectelor de regenerare locală/teritorială.  Unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică pentru Moldova (UGAT – Moldova) va avea sediul  sediul în Vaslui, în cadrul Instituției Prefectului  şi va avea  personal angajat al instituțiilor cu atribuții în dezvoltarea localităților și teritorială, precum și de gestiune a programelor de finanțare în regiune. Activitatea de bază a celor care vor lucra aici va fi identificarea şi analiza nevoilor din zonele de intervenție și transpunerea acestora în informaţii şi servicii de consultanță în elaborarea și implementarea de proiecte.

Potrivit datelor centralizate la Consiliul Judeţean Vaslui, cele 72 de comune, oraşe şi municipii din judeţ,  cuprinse în anexă la Memorandum, au în derulare peste 160 de proiecte. Unele sunt începute şi blocate din lipsă de fonduri, altele sunt aprobate pentru finanţare, dar nu au primit încă fondurile necesare. (Mihaela Zărnescu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.