Dezvoltarea economică prin conservarea naturii, temă a unui amplu proiect derulat de un ONG din Vaslui

Contribuţia la dezvoltarea economică şi bunăstarea locuitorilor din ecosistemele din 15 situri Natura 2000 din județul Vaslui (care cuprind  52 de comune) a fost evaluată în cadrul unui proiect finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 în cadrul Programului RO02 – Biodiversitate şi Servicii ale Ecosistemelor şi  implementat de Asociaţia Construim Mereu Împreună Vaslui.  Derulat în perioada 14 septembrie 2015 -15 ianuarie 2017 , proiectul s-a finalizat cu rezultate remarcabile: studii privind resursele naturale şi potenţialul economic din judeţ, campanii de informare, elaborarea de planuri de afaceri, certificarea de planuri de afaceri, organişarea unui târg cu produse tradiţionale.

În cadrul proiectului au fost realizate 15 studii privind potențialul economic al activităților tradiționale cu impact minim asupra siturilor din județul Vaslui, 15 baze de date cu potențialul de valorificare tradițională a bunurilor și serviciilor ecosistemice din fiecare sit, două  sesiuni de informare privind rezultatele studiilor cu 100 de participanți, 30 întâlniri pentru a selecta produsele locale care vor fi înregistrate/certificate, cu 1.500 de participanţi, a fost organizat un târg cu produse tradiţionale ecologice.

În vederea realizării unuia dintre obiective, care a vizat  înregistrarea și promovarea a cel puțin trei produse sau servicii locale au avut loc 15 ateliere, la care au participat 590 de posibili beneficiari. În urma acestora au fost certificate 6 produse (Lili Guţu, Oana Manoliu Florina, Benone Romaşcu, Alexandru Ovidiu Guţu şi Sergiu Manolescu cu cașcaval produs în comuna Găgești  şi Cristina Tuscu, cu miere de albine Negreşti.

„Un alt obiectiv al proiectului nostru a fost  elaborarea a trei planuri de afaceri prietenoase mediului. În vederea realizării acestui obiectiv am realizat un work-shop, în care 40 de persoane au fost instruite cu privire la elaborarea unui plan de afaceri. În urma acestuia au fost realizate trei planuri de afaceri : Albinuța veselă, se referă la creșterea albinelor, producerea de miere de albine și de polen în orașul Negrești, urmărindu-se ca produsele rezultate să fie în totalitate ecologice., Cașcavalul auriu,se referă la  producerea de cașcaval după o rețetă tradițională în comuna Miclești şi  Patiseria Pauza de Dulce, care vizează dezvoltarea capacității de producție în domeniul patiseriei, în comuna Bălteni.  Pe parcursul acestor activităţi am constat însă că, deşi există numeroase resurse şi inţiative, este foarte greu pentru un producător din mediul rural să îşi omologheze produsul.  Procedurile complicate, cerinţele multe şi costurile ridicate fac ca foarte puţine iniţiative de acest fel să se finalizeze”, a precizat Mădălina Nistor, managerul proiectului.

„În cadrul proiectului a fost realizat un sait, dar o  altă componentă importantă a proiectului a constat în derularea unei campanii, NATURA – viața și casa noastră, de informare şi conştientizare a adulţilor şi a tinerilor din zonele vizate, în scopul menținerii și ameliorării ecosistemelor și a serviciilor aferente. La întâlnirile pe care le-am avut  cu adulţii,  15 intâlniri  cu  770 participanți, a fost prezentat proiectul, situl şi speciile protejate din zona respectivă, am vorbit despre amenințări , comportamente neadecvate, comportamente care să asigure o stare favorabilă de conservare in sit, avantajele  economice ale implementării rețelei Natura 2000 şi necesitatea existenței planurilor de management pentru a beneficia de avantajele economice ale implementării rețelei Natura 2000. La alte 15 întâlniri au participat  760 de copii şi am vorbit despre proiect, despre ce este şi de ce este importantă biodiversitatea, dar şi ce poate face fiecare pentru păstrarea acesteia”, a precizat Mihaela Budianu, specialist în cadrul proiectului de implementare, la conferinţa de închidere a proiectului.

De menţionat, proiectul “Conservarea biodiversitãtii si dezvoltarea economicã”, finantat prin Granturile SEE 2009 – 2014,  a avut o valoarea totalã eligibilã de 2.138.331,20 lei, cu o valoare a grantului de 1.917.331,20 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.