Deputatul Daniel OLTEANU: «Statul român vs. Coronavirus, o confruntare plină de habarnism, tupeu și rupere de realitate»

Deputatul Daniel Olteanu ia atitudine în fața reacțiilor  autorităților din România, în ceea ce privește măsurile pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19.

Olteanu susține că, în contextul în care riscul declanșării unei epidemii de coronavirus crește, unele instituții ale statului, prin reprezentanții lor, nu fac altceva decât să arate că „realitatea din birourile de la București e alta decât cea din România de toate zilele!”.

Deputatul acuză unica preocupare a PNL din ultima perioadă, aceea „de a-și pica propriile guverne, în disperarea de a ajunge la alegeri anticipate”, și solicită Guvernului să vină de urgență în Parlament și să ceară votul pentru decizii rapide, pe legi care ajută statul român și cetățenii săi în lupta împotriva coronavirusului.

Mai mult, Daniel Olteanu atrage atenția că modul în care reacționează unele autorități slăbește încrederea românilor în instituțiile statului, prin declarații rupte de realitate sau care vin în contradicție flagrantă cu lipsa de acțiune de până în prezent.

Olteanu notează intenția ministrului Educației de a suplimenta săpunul și dezinfectantul în școli, în condițiile în care există încă unități de învățământ fără apă curentă și toalete funcționale. De asemenea, deputatul subliniază avertizarea venită din partea purtătorului de cuvânt al Băncii Naționale, care a transmis că bancnotele sunt „cele mai periculoase” când vine vorba de răspândirea unei epidemii, în situația în care jumătate din populația țării nu are încă acces la bancomate, iar serviciile bancare sunt comisionate cu sume exagerate.

Deputatul Daniel Olteanu are și o propunere care îi vizează pe românii care lucrează în străinătate și care vor să vină acasă de Paște, din Italia: operarea de către statele român și italian a unor curse charter, cu respectarea normelor sanitare, prin care românii de peste graniță să fie preluați de la domiciliu și aduși acasă, în țară, după verificarea prealabilă și obligatorie a stării lor de sănătate în Italia.

 «Habarnism, tupeu și rupere de realitate a multora dintre cei care, în loc să-și dea cu părerea acum prin presă, ar trebui să știe că realitatea din birourile de la București e alta decât cea din România noastră, cea de toate zilele.

 Guvernul să vină de urgență în Parlament și să ne ceară sprijinul pentru a lua decizii rapide de schimbare a acelor legi care ajută în lupta împotriva coronavirusului! Guvernați, iar dacă nu, plecați! Incredibil cum PNL a avut această preocupare de a-și pica propriile guverne, în disperarea de a ajunge la anticipate, când epidemia venea peste noi!

Două exemple care spun multe despre distanța dintre birourile călduțe din București și România reală, de unde venim cu toții:

Primul! Doamna ministru Anisie ne asigură că se suplimentează săpunul și dezinfectantul în școli. Doamna ministru, în ce lume trăiți? Vă rog să comunicați urgent școlile care nu au DELOC APĂ CURENTĂ! Ce săpun și dezinfenctant să suplimentați, acelea care nu au existat niciodată??? Vă rog să-mi transmiteți cantitățile de săpun achiziționate pentru școlile din județele Moldovei în acest an (de altfel, atât pentru școlile care nu au apă curentă, cât și pentru cantitățile de săpun am transmis astăzi o interpelare oficială, pentru că realitatea, pe care eu o știu și pentru care am făcut interpelări în fiecare an, e alta decât cea care se transmite acum de la București!).

Săracii cu bolile și bancnotele, bogații cu banii și cardurile!

Al doilea! Purtătorul de cuvânt al BNR spune că bancnotele sunt „cele mai periculoase” când vine vorba de răspândirea unei epidemii. Domnilor de la BNR, vreau să vă spun că, prin toleranța dumneavoastră față de sistemul bancar, ați pus în pericol sănătatea unei jumătăți din populația țării. Câte bancomate sunt în mediul rural? Anul trecut, profiturile sistemului bancar au fost de 5 miliarde lei la 9 luni! Banii pensionarilor sunt buni, dar nu pentru instalarea bancomatelor în mediul rural și pentru oferirea unor condiții rezonabile, nu mizerabile, la utilizarea cardurilor. Pentru că acum, în multe situații, un pensionar care își ține banii pe card plătește mai mult la comisioane de retragere / depunere decât dobânda pe care o primește lunar. Îmi spunea cineva ieri că a vrut să facă o plată de 300 lei la bancomat. Bancomatul, defect. A trebuit să meargă la ghișeu – comision de 14 lei!!! Nu e normal, domnilor de la BNR! Nu e normal să ne vorbiți despre pericolul pe care îl reprezintă bancnotele în răspândirea epidemiilor, iar preocuparea dumneavoastră să fie doar profiturile băncilor, nu instalarea de bancomate în mediul rural cu comisioane zero pentru operațiuni simple. Din păcate, săracii cu bolile și bancnotele, bogații cu banii și cardurile!», a spus Daniel Olteanu.

Deputatul a menționat că o soluție pentru românii din Italia care își doresc să se întoarcă în țară de Paște ar putea fi operarea unor curse charter, în condiții de maximă siguranță din punct de vedere sanitar: «În ceea ce privește românii care lucrează în străinătate și vor să vină acasă de Paște din Italia, vă rog, domnilor guvernanți, să contractați chartere și soluții de transfer de la aeroporturi și, după verificarea stării lor de sănătate în Italia (obligatoriu!), cu respectarea normelor sanitare de la domiciliu din Italia și până acasă în România, să-i aduceți să-și vadă familiile. De unde fonduri? Dar pentru alegeri anticipate de unde aveți fonduri??? Dar deșeurile din Italia și din alte țări europene cum au intrat ilegal în România cu tonele, iar românii nu pot intra legal?», a punctat Daniel Olteanu.

Deputatul a transmis recent o interpelare către Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, prin care a cerut date exacte despre unitățile de învățământ care nu au deloc apă curentă și despre cantitățile de săpun achiziționate pentru școlile din județele Moldovei, în acest an.