Deputatul Daniel Olteanu, alături de românii care lucreaza pe bani puțini

Este momentul să susținem, cu orice cost, românii care lucrează pe bani puțini și care, astăzi, nu mai pot să-și desfășoare activitatea și sunt cei mai vulnerabili! Acea parte a ROMÂNIEI CARE PRODUCE pe SALARII MICI și care, acum, nu mai poate produce.

Sunt peste 1,3 milioane români care lucrează pe salariul minim în mediul privat!

Ce a făcut până acum Guvernul? A oferit posibilitatea ca aceia care au un salariu de 5.000 lei să primească 4.250 lei.

Ce a făcut PROST? A permis ca românii care câștigau 1.400 lei să rămână doar cu 1.050 lei.

Cei 350 lei pentru românii plătiți cu salariul minim, MAJORITATEA, reprezintă poate SUPRAVIEȚUIREA! Pentru că acești români numără fiecare leu!

Așa că îi solicit Guvernului ca statul să achite 100 % din ultimul venit lunar, inclusiv tichete de masă, tuturor celor care câștigau SUB NIVELUL COȘULUI MINIM DE CONSUM PENTRU ASIGURAREA TRAIULUI (valoare stabilită de stat, adică: 2.684 lei / 1 persoană, 4.383 lei / 2 adulți, 5.918 lei / 2 adulți și 1 copil, 6.954 lei / 2 adulți și 2 copii)!

Responsabilitatea noastră trebuie să fie acum, ÎN PRIMUL RÂND, față de cei cu venituri mici, majoritatea cu SALARIU MINIM!

Românii din companiile care și-au închis porțile și care au fost trimiși acasă sunt cei pe care ne bazăm să repornim economia și de ei trebuie să avem acum grijă, noi, ceilalți!

Sunt zone mai puțin afectate: statul își plătește salariații, la fel și unele companii, care își pot desfășura activitatea. De asta, trebuie să fim alături de cei care sunt cel mai afectați!

De unde bani?

  1. În primul rând, din ELIMINAREA / IMPOZITAREA CU 90% A PENSIILOR SPECIALE (aproximativ 800 milioane lei / lună). DA, sunt pentru acestă măsură!
  2. Eliminarea acelor programe care NU SUSȚIN PRODUCȚIA INTERNĂ și nu susțin nevoile imediate de subzistență!
    Fondurile pentru Programele Naționale “Prima Casă” (2 miliarde lei), “Rabla” (405 milioane lei) și “Rabla PLUS” (140 milioane lei).
    Nu producem în țară mașini electrice, nu văd de ce să subvenționăm acum cu 10.000 euro importul unei mașini electrice care să fie achiziționată de cineva care are deja 20-30.000 euro! Economia nu o repornim cu importuri de autoturisme electrice!
  3. Pentru a susține ROMÂNIA CARE SUFERĂ, sunt de acord să ne împrumutăm! Pentru asta, NU pentru altceva! Banii îi dăm înapoi, niciun cost financiar nu e prea mare pentru a proteja acum românii care nu mai pot lucra din cauza pandemiei!
  4. Nu mai amânați conectarea caselor de marcat la serverele ANAF și nu mai păsuiți evaziunea. Gata cu jocurile!
  5. Acum, nu mai târziu, este momentul să ascultați toate companiile care au spus că pot produce în România, dacă ar fi sprijinite (și îmi amintesc acum de interpelările pe care le-am făcut pe subiectul ăsta, pe industria chimică, producția de piese și subansamble pentru utilaje din industria energetică sau producția de aparatură penru automatizarea proceselor tehnologice industriale)!

Cum pot ajunge toți acești bani în buzunarele românilor pe care epidemia de COVID-19 i-a lovit în plin?

Direct în contul lor bancar sau, unde nu sunt conturi, prin Poștă! Ministerul Finanțelor, companiile și băncile au conturile acestor oameni, nu e nevoie de birocrație, cereri și dosare cu șină! O soluție rapidă, care le asigură celor în nevoie bani pentru alimente, medicamente, facturi la utilități sau produse de igienă personală.

E momentul să susținem ROMÂNIA CARE PRODUCE pe SALARII MICI și care, în acest moment, și-a oprit producția din cauza Coronavirusului și suferă cel mai mult!

Estimările făcute până acum arată că ar fi vorba de peste 1 MILION de angajați care ar urma să intre în șomaj sau să fie disponibilizați. Șomajul tehnic propus de Guvern NU rezolvă problema, ci doar o parte a ei, mai ales a celor cu venituri MARI!

E momentul să intervină Statul, pentru ca toți acești români plătiți cu SALARII MICI, care suferă CEL MAI MULT, au nevoie să ne simtă APROAPE, în această situație de forță majoră! Nu e vina lor că nu mai pot lucra!

În aceste condiții, propunerea mea este ca primii beneficiari ai măsurilor să fie românii care au avut venituri SUB COȘUL MINIM PENTRU ASIGURAREA TRAIULUI!

De ce? Pentru că ei sunt cei care vor tura motoarele economiei românești de îndată ce pandemia de Coronavirus va fi învinsă, când toți acești angajați se vor întoarce la serviciu sau pe piața muncii.

Ei sunt românii pe care se va putea baza statul că vor face funcțională o economie aflată la cotă de avarie.

Guvernul are obligația să îi asigure pe aceștia că nici ei, nici familiile lor nu vor suferi. În fața pandemiei, trebuie să fim alături de cei mai vulnerabili, nu de cei care au garantat +4.000 lei!

Situația de urgență impune MĂSURI DE URGENȚĂ, nu JUMĂTĂȚI DE MĂSURĂ.

#responsabilitate #SprijinPentruRomaniaCareProduce

Daniel OLTEANU,

Deputat de Vaslui