Daniel Olteanu, deputat PNL de Vaslui꞉ ″În Anul Centenarului, Ungaria cumpără monumentele de patrimoniu din România”

Comunicat de presă

Deputatul liberal Daniel Olteanu solicită Guvernului demararea de urgenţă a unei proceduri de evaluare a monumentelor naţionale de patrimoniu, care se află în stare de degradare şi sunt oferite spre vânzare statului român. În cadrul unei declarații în Parlament, completată cu o interpelare, Olteanu a susținut că, în anul Centenarului Marii Uniri, România trebuie să-și apere identitatea prin acțiuni concrete, nu prin vorbe, în condițiile în care inventarul național al monumentelor de patrimoniu cuprinde numeroase imobile care trebuie să iasă din ruină, inclusiv la nivelul județului Vaslui. Referindu-se la achiziția recentă a unei clădiri de patrimoniu din Satu Mare, de către o corporație deţinută chiar de statul maghiar, deputatul liberal a subliniat că este rușinos ca Romȃnia să aștepte intervenția străinilor pentru salvarea monumentelor naționale. Daniel Olteanu a propus Guvernului ca, în lipsa unor soluții proprii, să se inspire din modelul statelor care alocă fonduri nu doar pentru patrimoniul de pe teritoriul țării, ci şi pentru monumentele din afara granițelor.

″Constat, în anul Centenarului, că unul dintre cele mai eficiente exemple în ceea ce priveşte atenţia acordată monumentelor de patrimoniu din ţară ne este oferit de Ungaria, nu de instituţii ale statului român. Această concluzie vine după ce clădirea fostului Hotel ″Dacia″ din Satu Mare a fost achiziționată nu doar de către o companie maghiară, aşa cum a apărut informaţia în public, ci de către una dintre cele mai importante entităţi de management al activelor din Ungaria, o entitate deţinută chiar de statul maghiar.

 Obiectivul declarat al acestei entităţi a statului maghiar, MANEVI Zártkörű Részvénytársaság, controlată de Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., Corporaţia Naţională de Management al Activelor, este de a conserva şi dezvolta în beneficiul Ungariei activele tangibile şi intangibile ale patrimoniului naţional, de la peste 450 de companii şi până la monumente de patrimoniu şi opere de artă.

 Un astfel de element de patrimoniu naţional maghiar a fost considerat şi imobilul Hotelului ″Dacia″ din Satu Mare, căruia noul proprietar, statul maghiar, vrea să-i redea strălucirea de altădată, pe lângă prima sa denumire, ″Pannonia″.

 Putem fi trişti pentru faptul că România a refuzat să-şi exercite dreptul de preempţiune, iar Ungaria nu a ezitat să ne demonstreze, din nou, că patrimoniul naţional nu este o piatră de moară, ci o investiţie pentru viitorul naţiunii. Putem fi bucuroşi, în acelaşi timp, pentru faptul că o clădire monument de pe teritoriul României, aflată în degradare, refuzată de statul român, va fi reabilitată şi introdusă în spaţiul cultural european″, a declarat Daniel Olteanu, care a menționat că este datoria Guvernului să găsească o soluție pentru a opri nu doar degradarea, ci și înstrăinarea monumentelor naţionale de patrimoniu.

″În anul Centenarului, remarc faptul că România refuză să-şi susţină identitatea altfel decât cu vorbe, şi mă gândesc acum la monumentele de patrimoniu din judeţul Vaslui aflate în stare de degradare, pe care nici Ungaria nu le vrea. Fosta Bancă a Tutovei şi Casa Atanasiu din Bârlad sunt doar două dintre acestea. Ar fi ruşinos să apelăm, pentru salvarea acestora şi a multor altora, la Ministerul Dezvoltării Naţionale din Ungaria. Trebuie să acceptăm, însă, că vecinii noştri sunt un exemplu de determinare, seriozitate şi voinţă şi, cel mai important, alocă fonduri nu doar pentru patrimoniul de pe teritoriul Ungariei, ci şi pentru monumentele din afara ţării.

 În acest context, este o datorie sfântă a Guvernului să demareze de urgenţă o evaluare a monumentelor naţionale de patrimoniu aflate în degradare şi oferite statului român spre vânzare şi, în lipsa unor soluţii proprii, să se inspire pur şi simplu din exemplul Ungariei, pentru a le salva. Monumentele de patrimoniu din judeţul Vaslui aşteaptă ieşirea din ruină″, a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.