Daniel Olteanu (ALDE): Creşterea numărului de teste este esenţială

Deputatul ALDE Daniel Olteanu cere conducerii Ministerului Sănătăţii să solicite activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă, pentru a putea creşte numărul de testări în contextul pandemiei de coronavirus.

Într-o postare pe contul său de socializare, parlamentarul de Vaslui a subliniat că în această perioadă creşterea numărului de teste este esenţială pentru a şti care e realitatea, câţi români sunt infectaţi şi când pot merge oamenii din nou la lucru.

„Ce credeţi, noi, românii, suntem buni doar să trimitem acum medici în Italia şi agricultori la sparanghel, în Germania, sau trebuie să şi primim ajutor, atunci când e nevoie urgentă? Primesc zeci de mesaje ‘ni s-au terminat economiile, nu mai avem cu ce lua mâncare, nu mai putem sta în casă, vrem să mergem să muncim’, dar asta nu se poate întâmpla, atât timp cât numărul de testări pentru COVID-19 e foarte mic, cât încă gunoiul e ascuns sub preş. Cer Guvernului să-şi dea jos ochelarii de cal şi să vadă că, în clipa asta, tot mai mulţi români au o singură opţiune: mor de Coronavirus sau de foame! Creşterea numărului de teste este esenţială dacă vrem să ştim care e realitatea, câţi români sunt infectaţi, când pot merge oamenii din nou la lucru. Am cerut ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru şi secretarului de stat Raed Arafat să solicite activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă, pentru a putea creşte numărul de testări. România a trimis echipe medicale în Italia, în lupta împotriva COVID – 19, în baza acestui Mecanism. De ce să nu primim şi noi sprijin de la europeni, să procesăm mai repede testele?”, a scris Daniel Olteanu.

Deputatul a atras atenţia că în România să fac foarte puţine teste pentru depistarea coronavirusului, 3.600 de teste la un milion locuitori în România, faţă de Germania, cu 15.730 teste, Italia, cu 17.315 teste sau Elveţia, cu 23.000 teste la un milion locuitori.

„România este, la nivelul capacităţii de procesare a probelor pentru SARS-CoV-2, la această oră, conform declaraţiei ministrului Nelu Tătaru, sub nivelul capacităţii de recoltare (‘Avem o capacitate de testare de 4.890 de teste ale aparatului, dar testăm în jur de 3.700 – 3.800 fiindcă nu toate echipele au aceeaşi pregătire’), deci avem un deficit de 1.000 teste pe zi pe partea de procesare, deficit care va creşte pe măsura punerii în funcţiune a echipamentelor achiziţionate de autorităţile locale şi centrale”, se mai arată în postare.