Concursul pentru șefia Spitalului Municipal Huși, contestat de PNL

Concursul organizat pentru funcția de director al Spitalului Municipal Huși este contestat de liderii PNL Vaslui, care consideră că modul prin care dr. Lucia Rotaru a ocupat din nou funcția de director al unității sanitare din Huși a fost doar ”un nedorit prilej de încălcare evidentă a Legii”, prin care ”fratele-primar de municipiu, să aibă, în continuare, sora-manager de Spital”. Printr-un comunicat de presă trimis redacției, conducerea Filialei Vaslui a PNL  argumentează acuzația:   

”Scoaterea la concurs a postului de manager al Spitalului municipal “Dimitrie Castroian” Huși a oferit iarăși un nedorit prilej de încălcare evidentă a Legii. Așa-zisul examen nu a reprezentat decât o nouă posibilitate ca fratele – primar de municipiu, să aibă, în continuare, sora – manager de Spital. Rezultatul concursului a fost previzibil: doamna Lucia Rotaru a luat note maxime: 9,83 (proiectul de management) și 10,00 (abilități manageriale). Nici nu putea să fie punctată altfel, de vreme ce doi dintre cei trei membri ai comisiei de examen, habar nu au de domeniul în care au fost puși să dea note. Unul dintre ei, domnul Constantin Barsan, este un pensionar, fost economist, iar celălalt, Ioan Iacob, este un fost fotbalist. Expertiza lor în domeniul Managementului Spitalicesc este 0, fără niciun fel de discuție. Cum să evalueze ei eficiența unui  proiect de management, dacă ei nu știu nici măcar noțiuni elementare din domeniul medical și nu au niciun fel de competență?!

A existat în presa locală zilele acestea informația potrivit căreia postul de manager al Spitalului Huși nu ar avea căutare, de vreme ce nu s-a înscris nimeni la concurs. Dar întrebarea este: cine să se înscrie în cursa pentru această funcție, dacă toate etapele, toate circumstanțele, dar mai ales, componența comisiei de examinare au fost făcute tocmai  pentru ca sora domnului primar, doamna Lucia Rotaru, să câștige detașat concursul?! Evident că sunt persoane, specialiști excelenți sau medici cu expertiză în Management, care oricând i-ar putea lua locul doamnei Rotaru, cu rezultate incomparabil mai bune în activitate, însă ce șanse să fi avut oricare aspirant, în fața surorii primarului în funcție?! A fost evident că, pentru ca doamna Lucia Rotaru să câștige în deplină liniște, s-au creat “facilități” de-a dreptul ridicole. De exemplu, comisia de examen: toți membrii comisiei care au evaluat-o pe doamna Rotaru au fost din PSD, aleși în Consiliul Local Huși pe lista primarului, Ioan Ciupilan. În aceste condiții, cine să fi îndrăznit să nu o noteze “corect” pe sora primarului?!

Până și prevederile Legii au fost ignorate, cu ocazia acestui concurs. Printr-o contestație depusă în termenul legal, comisiei de examen i s-au adus la cunoștință elementele prin care cadrul legal în vigoare este încălcat, dar, previzibil, contestația a fost respinsă. Este vorba despre vârsta doamnei Lucia Rotaru, care a împlinit 62 de ani, pe 17 octombrie 2017. Conform Legii, doamna Rotaru nu mai avea voie să participe la concurs. Concret, prin Ordinul Ministerului Sanătății, nr. 1520/2016, al. 1, lit. g) se precizează limpede că, persoanele care au împlinit vârsta de pensionare nu mai au dreptul să se înscrie la concursul pentru postul de manager. Legea Pensiilor (263/2010, anexa 5) arată, la rându-i, că femeile născute în 1955, luna octombrie, împlinesc vârsta standard de pensionare în ianuarie 2016. Pe cale logică, dosarul de concurs al doamnei Rotaru ar fi trebuit respins. De asemenea, Legea 95/2006, așa cum era în vigoare la data desfășurării concursului, întărește, de asemenea, aceste aspecte. Noutatea vine abia pe 31 octombrie 2017, când Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății. Abia acum, legiuitorii au votat ca, pe viitor, un manager să poată rămâne în funcție până la vârsta de 65 de ani, iar 67 de ani să fie vârsta maximă pentru pensionarea medicilor. La data la care doamna Rotaru s-a înscris în concurs, normele în vigoare ar fi trebuit să o împiedice să mai participe. Le-a sfidat însă, atât domnia sa, cât și comisia de concurs, care, subliniez, având în componența sa un domn pensionar și un domn fotbalist pe post de… severi examinatori, justifică pe deplin media de 9,91 cu care doamna Lucia Rotaru s-a reinstalat în funcția de conducere a Spitalului Huși”, se arată în comunicatul semnat de  dr. Nelu Tătaru, președintele PNL Vaslui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.