Cele mai mici rate ale mortalităţii infantile s-au înregistrat în judeţele Vaslui, Cluj și Bucureşti (4,6 la mie).
Dotarea maternităţilor face diferenţa între viaţă şi moarte: deşi rata mortalităţii infantile a scăzut la nivel de ţară, sunt judeţe unde progresele nu se văd
– Rata mortalităţii infantile continuă să scadă în România, în ceea ce priveşte media pe ţară, ajungând la 6,7 la mia de copii născuţi vii în 2017.
– În 2017, numărul total de decese ale copiilor sub un an a fost de 1.364, în acelaşi timp, numărul naşterilor a crescut la 202.151.
– Naşterea rămâne discriminatorie: sunt judeţe unde rata mortalităţii infantile are valori de peste 2 ori mai mari decât în capitală, acest fapt subliniind inegalitatea accesului la servicii de calitate pentru sănătatea mamei şi copilului.
– Dotarea maternităţilor cu aparatură medicală performantă rămâne un criteriu decisiv, care face diferenţa între viaţă şi moarte.
– Salvaţi Copiii a creat Reţeaua de sprijin pentru dotarea maternităţilor, astfel încât medicii să poată primi aparatura medicală vitală pentru supravieţuirea prematurilor.
Bucureşti, 12 februarie 2019: Potrivit ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) , publicate la finalul lunii ianuarie 2019, rata mortalităţii infantile a înregistrat o scădere importantă în România, de la 7,5 în 2015, la 6,7 la mia de copii născuţi vii în 2017. Situaţia pe judeţe, însă, relevă un dezechilibru care se adânceşte: sunt judeţe unde rata mortalităţii la copiii sub un an este de peste două ori mai mare decât în Bucureşti, unde se află majoritatea maternităţilor de nivel III.
Astfel, datele brute arată că:
– Cele mai mari rate ale mortalităţii infantile s-au înregistrat în judeţele Botoşani (12,2 la mie), Călăraşi (11,5 la mie) şi Sălaj (10,9 la mie).
– La polul opus, cele mai mici rate ale mortalităţii infantile s-au înregistrat în judeţele Vaslui (5 la mie), Cluj (4,7 la mie) şi Bucureşti (4,6 la mie).
Din perspectivă istorică, rata mortalităţii infantile în România a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990 (1.806 de decese în 2012, 1.677 în 2013, 1.632 în 2014, 1.507 în 2015, 1.398 în 2016) la 1.364 în 2017.
Cum s-a modificat harta mortalităţii infantile
Media pe ţară a ratei mortalităţii infantile a scăzut. Însă, sunt judeţe unde situaţia rămâne dramatică, mai ales în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale urgente şi performante. În România, naşterea este, astfel, discriminatorie: lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face de multe ori diferenţa între viaţă şi moarte.
Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a explicat: „Rata mortalităţii infantile este un indicator care ne arată distanţa dintre România şi statele dezvoltate ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte capacitatea de a-i salva pe copiii născuţi prematur, precum şi clivajul între maternităţile dotate cu aparatură medicală adecvată şi cele în care medicii nu au la dispoziţie suficiente echipamente.
Sunt judeţe unde rata mortalităţii infantile rămâne de două ori mai mare decât cea a marilor oraşe, unde există maternităţi de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Tocmai de aceea, Salvaţi Copiii a creat această Reţea de sprijin, care funcţionează deja de şapte ani, în cadrul căreia maternităţile ne comunică nevoile lor, iar noi punem în mişcare un întreg mecanism pentru a le sprijini. Pentru că diferenţa dintre viaţă şi moarte o face un incubator”.
În România există 20 de unităţi medicale de nivel III .
România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: doar aproximativ 300 de locuri sunt asigurate în terapia intensivă neonatală, deşi necesarul este de 600 de locuri (30 de locuri la un milion de locuitori), aşadar o acoperire de doar 50% din nevoi.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematur, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.