Catedrala Episcopală de la Huși a sărbătorit-o pe Sfânta Mare Muceniță Chiriachi

Astăzi, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a participat la sărbătoarea Sfintei Mare Mucenițe Chiriachi, de la Catedrala Episcopală de la Huși. Sfânta Mare Muceniță Chiriachi este pomenită în fiecare an la data de 7 iulie și este, alături de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitoarea Catedralei Episcopale din Huși.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și un numeros sobor de preoți, alcătuit din părinți consilieri, protopopi, stareți sau slujitori din eparhie.

Sărbătoarea coincide cu ziua de naștere a Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Deși a dorit ca momentul să treacă neobservat, mulți credincioși i-au urat La Mulți Ani.

”Încă de la întronizarea în scaunul de Episcop al Hușilor, i-am spus că este trimisul lui Dumnezeu pentru aceste meleaguri. Îl felicit că a reușit să mențină vie flacăra ortodoxismului în eparhie și îi dorim să ne păstorească vreme îndelungată de acum înainte și să ne aducă pe calea credinței de fiecare dată. La mulți ani, Prea Sfinției Sale Ignatie!”, a transmis Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

De peste 250 de ani, la Catedrala Episcopală din Huși se păstrează spre închinare mâna stângă a Sfintei Mucenițe Chiriachi, care răspândește bună mireasmă în fiecare zi, sfintele moaște fiind aduse aici de către Episcopul Iacob Stamati al Hușilor, de la Muntele Athos.