Candidatul PRU la Primăria Munteni de Jos: “Nu vreau să fiu primar ca să fac avere”

Să încerci să înlocuieşti un  primar cu trei mandate la activ şi să convingi oamenii că poţi face mai multe pentru ei şi pentru comuna în care te-ai născut şi în care locuieşti, că vrei să faci acest lucru absolut dezinteresat pentru că deja financiar ai mai mult decât este necesar, să îi convingi că poţi să le reprezinţi cu succes interesele, nu este o treabă deloc uşoară, iar Viorel Istrate, candidatul Partidului România Unită (PRU) la Primăria Muntenii de Jos a văzut prea bine acest lucru chiar în prima săptămână de campanie electorală.

Viorel Istrate este candidat PRU la Primăria comunei Munteni de Jos. Are 60 de ani, a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie şi cursuri postuniversitare de management în turism, dar nu a devenit preot, rămânând la dragostea din liceu: depanări radio-tv. Mai întâi profesor la Palatul Copiilor, după Revoluţie a plecat în Germania. Aici, cu meseria sa a câştigat bani frumoşi şi, în scurt timp s-a întors în ţară, unde i-a investit. Afacerile sale au prosperat, a cumpărat celebrul Restaurant „Stâna de la Costeşti”, cu toate terenurile aferente, iar acum are o avere impresionantă, despre care nu vrea să vorbească prea mult. Pentru că marea sa mulţumire şi împlinirile sunt date de familie: de soţia sa (cadru didactic în comună), şi de cei doi copii ai săi: o fată care se află în Bucureşti, medic stomatolog cu specializare în chirurgie maxilo-facială,  şi un băiat care luicrează intr-una din structurile speciale ale Ministerului de Interne.

„Eu nu vreau să fiu primar ca să fac avere. Mulţumesc lui Dumnezeu, am mai mult decât îmi trebuie mie şi copiilor mei. Dar de Muntenii de Jos mă leagă multe:aici m-am născut, aici am crescut, aici locuiesc şi acum. Mă doare când văd că într-o comună aşa de mare şi de frumoasă nu s-a făcut nimic de 12 ani de zile, de când primar este acelaşi om. S-au finalizat câteva proiecte, demarate de doamna Frăţiman, fostul primar, şi cam atât. Ce s-a mai făcut, s-a făcut în campanie electorală. Să faci doar Ziua Satului o dată pe an, nu înseamnă că eşti un bun primar. Oamenii au nevoi multe, trebuie ascultaţi şi trebuie rezolvate problemele lor”, ne spune Viorel Istrate. Potrivit acestui principiu, candidatul şi-a ales şi sloganul campaniei electorale: „Tu esti primarul, Istrate te reprezintă!”

DCF 1.0

Consilier în cadrul Consiliului Judeţean, dar şi locuitor al comunei, Viorel Istrate ştie care sunt problemele locuitorilor acestei comune, dar şi care sunt lacunele din sistemul administrativ. Asta l-a şi ajutat să vină în faţa alegătorilor cu un program pertinent, unele din puncte fiind realizabile doar cu bunăvoinţă şi prin demararea unor demersuri legale.  „Sunt lucruri care se pot rezolva într-un timp foarte scurt şi fǎrǎ cheltuieli mari la bugetul local.  Vorbim de amenajarea unei cantine cu acces gratuit pentru elevi, cu mâncare sănătoasă, recomandată de nutriţionişti, adecvată vârstei şi efortului intelectual, de acordarea unor burse de merit pentru elevii cu rezultate deosebite, de amenajarea unui centru social de zi pentru bătrânii cu venituri reduse şi de scutirea de taxe şi impozite pentru cei cu vârsta de peste 73 de ani, de instalarea unei reţele Wi-Fi în toată comuna, cu acces gratuit la internet, de susţinerea unei echipe de fotbal şi amenajarea unor terenuri de fotbal la Mânjeşti şi Muntenii de Râpă, de amenajarea unor săli de spectacole pentru copii şi tineret. Prin colaborarea cu instituţiile descentralizate şi ONG-uri putem aduce la Munteni servicii sociale de calitate pentru persoanele cu probleme, putem achiziţiona o ambulanţă pentru transport, putem deschide o farmacie care să elibereze reţete compensate şi putem chiar să acordăm alocaţii suplimentare mamelor, începând cu vârsta a şasea de sarcină. Nu sunt proiecte fanteziste, sunt realizabile şi relativ într-un timp scurt. Depind doar de dorinţa celor din administraţia locală şi de efortul lor de a încheia parteneriate şi de a obţine avizele necesare pentru derularea acestor proiecte”, ne spune Viorel Istrate. Desigur, candidatul are şi proiecte de amploare, care necesită surse de finanţare mai ample. „Probabil cea mai acută problemă a localnicilor este cea legată de infrastructură şi de extinderea reţelui de apă, gaz şi canalizare Este inacceptabil ca oameni care se află la nici 200 de metri de şoseaua naţională să nu poată ieşi cu maşina din curte, din cauza străzii desfundate. Am văzut lucrări fără logică, realizate pe fugă, în campaniile electorale. Nu este normal, pentru că sarcina unui primar nu este să stea pe scaun la birou, ci să iasă, să vorbească cu oamenii, să vadă ce probleme au şi să le rezolve. Muntenii de Jos este comuna cu cel mai mare buget din taxe şi impozite din judeţ, aşa că nu se poate spune că nu sunt bani. În plus, se pot realiza proiecte cu fonduri europene, se pot obţine bani de la Consiliul Judeţean sau de la ministere, dacă ai proiecte pertinente”, mai spune candidatul.

DCF 1.0

Din poatrtă în poartă, în campanie

Viorel Istrate reprezintǎ un adversar de temut chiar şi pentru cei mai cunoscuţi politicieni din comună. Dovadă că a captat atenţia tuturor, fiind văzut drept candidatul cu cele mai mari şanse de a obţine un număr mai mare de voturi decât actualul primar, susţinut de un partid puternic. Dovadă stau şi afişele care au fost distruse de pe panourile de afişaj, la scurt timp după ce au fost puse. Întâmplâtor(sau nu), singurele afişe rămase erau cele ale primarului în funcţie, primar pe care l-am şi zărit dealtfel la volanul maşinii instituţiei, lucru nu foarte legal în această perioadă.

Afişele rupte le-am văzut pentru că am ţinut să îl însoţesc pe candidat, câteva ore, în campanie, să văd reacţiile şi problemele oamenilor. Şi am văzut din plin nemulţumiri, dar şi scepticism în ceea ce priveşte schimbarea. Fie că erau din Munteni sau Mânjeşti, oamenii au avut multe de reproşat administraţiei locale. „nu există respect faţă de oameni. Primarul aşteaptă să îl salut eu. Iar dacă te duci la Primărie, nu te bagă nimeni în seamă”, ne spune o doamnă ieşită la pensie, care aflăm că a fost artist popular, angajată a Teatrului „V.I Popa” Bârlad. „Eu am un teren moştenit. Pe titlul de proprietate e trecut ca teren intravilan, plătesc impozit ca atare, dar când m-am dus la urbanism pentru a obţine autorizaţie să îmi construiesc o casă acolo, ca să nu mai stau cu părinţii, am aflat că terenul a fost trecut de ani buni în extravilan, ca urmare a unui transfer efectuat de Primărie”, ne spune un bărbat de 39 de ani, din Munteni. La câţiva metri de şosea, problema e alta: „Am adus, cei care locuim pe strada asta, pietriş, să putem circula. A venit o lamă de la Primărie şi l-a împins pe lateral, şi e la fel de rău ca înainte” .

Iar reclamaţiile au curs gârlă, dar nicăieri nu am văzut atâta delăsare ca la Dobârceni, un sat uitat de lume, în care, am aflat, există doar  doi copii de vârstă şcolară, bătrâni care nu au în localiate nici măcar un chioşc de unde să cumpere o pâine sau chibrituri şi multe case părăsite. „Noi suntem ai nimănui”, spun bătrânii trişti.

„Aici e  nevoie doar de doi kilometri de drum asfaltat. Ar creşte preţul caselor, ar reveni tinerii, ar învia acest sat”, conchide Viorel Istrate, candidatul a cărei listă de probleme şi rezolvări creşte în fiecare zi de campanie electorală. Astăzi, 15 mai, la ora 12.00, acesta i-a invitat pe locuitorii din comună la o întâlnire pe terenul de fotbal din Munteni. Alegătorii sunt chemaţi să îşi spună problemele, iar candidaţii să îşi expună proiectele.  (Mihaela Zărnescu)

19 comentarii la „Candidatul PRU la Primăria Munteni de Jos: “Nu vreau să fiu primar ca să fac avere”

 • 16 mai 2016 la 07:12
  Permalink

  Si doamna Cretu este profa si fataPrimarului e Medic in Germania si domnul Cretu are cu cine se mandri

  Răspunde
  • 16 mai 2016 la 15:26
   Permalink

   AFCEREA FAMILIEI CRETU DIN GERMANIA MAI BINE ZI. CLINICA DENTARA

   Răspunde
   • 16 mai 2016 la 21:04
    Permalink

    facuta pe banii fraerilor din comuna si acum tot pe el al voteaza ca cica e satul si nu nu o sa mai fure……. hahahaha . adica nea furat dar sal mai lasam 4 ani ca nu mai are ce fura si o sa are timp sa faca de toate pentru comuna munteni. bine ca nu totii sunt fraeri cum crede el si de data asta va perde alegerile bulangiul satului care e

    Răspunde
 • 15 mai 2016 la 15:47
  Permalink

  Ba cum poti spune ca nu pentru avere dar pana acum nu a iesit nimeni sa faca ceva si cu echipa de fotbal aiai prosteala pe fata pentru alegeri si ca lumea va saluta salut dl. primar va simteti ofensat si va promit ca nu o sa ajungeti .

  Răspunde
  • 15 mai 2016 la 17:04
   Permalink

   Din cauza unor destepti ca tine iese primar Cretu. Pe langa faptul ca esti analfabet te mai dai si destept.

   Răspunde
  • 15 mai 2016 la 20:39
   Permalink

   Pai cu echipa de fotbal chiar ca e prosteala. 10 ani, cretu nu a avut nici o treaba cu fotbalul ,si brusc de 2 ani ,aduce cate o naveta de bere la final. Nu a salutat 10 ani lumea prin sat dar de cateva zile, a inceput sa salute cand a vazut ca are un adversar pe masura. Bine ca zvonuri sunt multe ,despre cum si a pregatit el campania cu moldovenii si alte alea ,dar ca sa fim realisti ne ia de prosti. El chiar crede ca suntem un sat de prosti si numai el e desteptul care rade de noi cu trupa lui de smecheri . Cei de la 416 o sa ii bage iar la vot cu buletinul de vot deja stampilat? Nepoatsa o sa mai aibe iar o stampila in buzunar? De ce sa nu fim condusi si de oameni capabili precum pila, istrate, lungu? Ne meritam soarta

   Răspunde
 • 15 mai 2016 la 14:15
  Permalink

  CEA MAI MARE MAFFIE DIN JUDET = CRETU + VICE+ SECRETARU ;& INGINERU CRE A FACUT RECEPTIA DRUMURILOR PETRUITE. A LUAT CAPAC SUTE DE MILIOANE . LA SECUIA COPII LUI DETIN LOCURI DE CASA PRIN INTERPUSI

  Răspunde
 • 15 mai 2016 la 13:00
  Permalink

  Singurul care are sange in el sa se lupte cu mafia pamanturilor si este apropiat de oameni. Este ca un ghimpe pentru Cretu 🙂 . In opinia mea oricine numai Cretu sa nu mai fie , ORICINE, chiar sunt dispusa si pe VOLOCARU sa il votez numai pe hotul hotilor NU

  Răspunde
 • 15 mai 2016 la 12:58
  Permalink

  Luand-o logic…ce dracu sa caute inainte de campanie un om la tine la poarta? Ai zice ca ii nebun….
  Primarul actual nici la primarie nu il vezi, dapi la tine la poarta. Macar esti din comuna asta sau vorbesti ca sa te afli in treaba?

  Răspunde
 • 15 mai 2016 la 12:04
  Permalink

  “Din poarta in poarta, in camapanie”- Aveti dreptate domnule Istrate, NUMAI IN CAMPANIE, ca nici inainte si nici dupa campanie nu v-a vazut/nu o sa va vada lumea. Prosteala pe fata!!!! La asta va priceti. Aaaaa…… si inca la ceva: (//Ziarul de Vaslui edit- Nu acceptam link-uri de la alte ziare. Mulțumim!)
  Onest om, merita sa fie primar!!!!

  Răspunde
  • 15 mai 2016 la 13:16
   Permalink

   Si cine merita? Cretu? Mai omule baga-ti mintile in cap

   Răspunde
 • 15 mai 2016 la 10:57
  Permalink

  Da domnule Istrate, dar omul cu cat are mai mult, cu atat vrea mai mult

  Răspunde
 • 15 mai 2016 la 10:32
  Permalink

  Din pacate sunt plecata in Germania impreuna cu familia si nu va pot vota. Dar aveti votul parintilor si rudelor mele din Munteni. Sa fie cu noroc, domnule PRIMAR

  Răspunde
 • 15 mai 2016 la 10:27
  Permalink

  L-am recunoscut pe domnul. Acum cativa ani lucram pe tir, faceam Suceava Bucuresti de 3 ori pe saptamana. Intro vara m am oprit sa mananc la Stana Costesti acolo mancam de obicei pentru ca era in drum si imi placea. Din intamplare am depasit suma cu 30 000 de lei vorbesc de banii vechi. Am vrut sa las datele de pe buletin si cand trec data urmatoare sa platesc dar domnul a zis ca nu e nevoie si e din partea casei. Om bun nam ce zice Bravo!!!!

  Răspunde
 • 15 mai 2016 la 10:13
  Permalink

  Mult succes domnule! Sanatate dumneata si familiei

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.