Campanie DSP, de prevenire şi recunoaştere a hipertensiunii

În perioada 17-24 mai, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui organizează  sub sloganul ”Cunoaște-ți valorile!” activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei, referitoare la hipertensiunea arterială”, marcând astfel Ziua Mondială a  hipertensiunii arteriale (HTA). Potrivit reprezentanţilor DSP Vaslui,  în județul Vaslui, la sfârșitului anului 2016 erau în evidența medicilor de familie 41.855 persoane cu hipertensiune arterială, în primul trimestru al acestui an fiind în evidență 41.236 persoane hipertensive.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune, presiunea arterială crescută este principalul factor de risc pentru deces şi dizabilitate la scară globală.

Se estimează că presiunea arterială crescută a fost responsabilă pentru 9.4 milioane decese şi 162 milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţa cardiacă, 13% dintre decese la scară globală şi peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet. Hipertensiunea este, de asemenea, un factor de risc important fetal şi maternal.

În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. În 2008, prevalenţa HTA la scară globală în rândul adulţilor de 25 de ani şi mai mult a fost în jur de 40%. Chiar dacă în intervalul 1980 şi 2008, proporţia populaţiei presiune arterială ridicată sau hipertensiune a prezentat o uşoară scădere, numărul celor cu HTA a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008 ca urmare a procesului de creştere a populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire şi se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025.

„România rămâne în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat. Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor care au hipertensiune arterială şi care au fost diagnosticate, precum şi al celor aflate sub tratament şi sub control terapeutic creşte de la an la an. Eforturile se concentrează pe conceperea şi implementarea unor programe de prevenţie, diagnosticare precoce şi control pe termen lung.”, se arată î’ntr-un comunicat al DSP Vaslui.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.