Buna Vestire. Tradiții și obiceiuri

Luni, 25 martie, credincioșii ordotocsi sărbătoresc Bună Vestire. În această zi, cei care țîn Postul cel Mare au dezlegare la Peste. În această zi, Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelului Gavriil că-l va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Conform tradițiilor, sărbătoarea Bunei Vestiri întâmpină sosirea rândunelelor și primul cântec al cucului. De aceea, ziua mai este numită Ziua Cucului. În Apuseni, pentru a avea roade bogate, localnicii stropesc cu țuică la rădăcina pomilor și cu vin rădăcina viței de vie, iar pentru a scăpa de dăunători, se afumă cu cânepă și tămâie pomii fructiferi.

De Buna Vestire se poate ara, dar nu se poate semăna, că să nu mănânce păsările boabele de sub brazdă.

În alte zone ale țării, se obișnuiește ca fetele de măritat și flăcăii să întrebe cucu când se vor căsători: „Cucule voinicule/câți ani îmi vei da/până m-oi însura (mărită)?”. Dacă se întâmplă că după rostirea acestor cuvinte să cânte cucul, înseamnă că va mai aștepta un an. Dacă nu, înseamnă că va urmă o căsătorie în acel an. De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua să, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.

În alte zone, se face foc în curte, în față ușii, iar pe lângă foc sunt puse apă, sare și pâine, care apoi sunt date de pomană. În unele părți, se pun pe prag pâine și sare că să aibă ce mânca îngerii.

Ce trebuie să NU faci de Buna Vestire

Să nu te cerți cu nimeni! Dacă te cerți cu cineva din familie în această zi sfânta, nu te vei înțelege cu acea persoană tot anul.

Nu spăla haine sau vase în ziua Bunei Vestiri. Este o zi extrem de importantă, în care oamenii merg la biserică și spun rugăciuni pentru Fecioara Maria, scrie România Tv.

Nu e bine ca în această zi importantă să asculți cântatul cucului în aceleași haine pe care le-ai purtat cu o zi în urmă. Ziua trebuie întâmpinată în spirit vesel și cu haine noi, de sărbătoare.

Nu este bine să ieși din casă flămând în această zi. Este bine să mănânci ceva înainte să mergi la biserică, dacă vrei să fii bucuros și fericit tot anul.