Avertizare hidrologică: se umflă apele!

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o avertizare Cod Portocaliu de inundații valabilă în cinci bazine hidrografice, până vineri la ora 9,00. Printre acestea, bazinul superior al râului Bârlad şi afluenții bazinului mijlociu bazinul superior al Bahlui și afluenți bazin mijlociu și inferior, pe raza judeţelor Iaşi şi Vaslui.  De asemenea, până în data de 27 mai, ora 14,00, s-a instituit cod galben pentru Bârlad și afluenții săi, inclusiv pe raza judeţului Vaslui.

Potrivit hidrologilor, avertizarea de cod portocaliu este valabilă pentru râurile din bazinele hidrografice Trotuș și afluenții săi (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna și afluenții săi (județul Vrancea), unii afluenți ai Bistriței din județele Neamț și Harghita, Râul Negru și afluenții Oltului aferenți sectorului Sfântu Gheorghe — Sebeș Olt (județele Covasna, Brașov și Sibiu), Bârlad — bazin superior și afluenți bazin mijlociu, Bahlui — bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Iași și Vaslui), conform unui comunicat publicat pe site-ul instituției.

INHGA precizează că până vineri la ora 9,00 se vor înregistra fenomene de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Brașov, Bacău și Neamț.

De asemenea, se instituie cod galben până în data de 27 mai, ora 14,00, pe râurile din bazinele hidrografice Olt superior și mijlociu și afluenții săi din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea și Argeș, Argeș superior (județele Argeș și Dâmbovița), Ialomița — bazin superior și afluenți (județele Dâmbovița și Prahova), Buzău — bazin superior și afluenți (județele Brașov, Covasna și Buzău), Suceava, Moldova, Bistrița (județele Suceava, Harghita, Neamț și Bacău), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna (județul Vrancea), Rm. Sărat (județele Buzău și Vrancea), Bârlad superior și afluenții săi din județele Iași, Vaslui, Bacău și Galați, Jijia și Bașeu (județele Botoșani și Iași).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.