19 permise suspendate, în patru ore, la Bârlad

Pe parcursul a patru ore, în timpul unei acţiuni defășurate pe raza municipiului Bârlad joi, 26 mai,  poliţiştii rutieri au identificat 19 conducători auto care nu au acordat prioritate pietonilor. Toţi s-au ales cu amenzi contravenţionale şi cu permisul suspendat penntru o lună.

Polițiști din cadrul Biroului Rutier Bârlad și Biroului Drumuri Naționale și Europene au desfășurat ieri, 26 mai, pe raza municipiului Bârlad o acțiune pentru prevenirea accidentelor de circulație în care sunt implicați pietonii.

Astfel, polițiștii au identificat în trafic atât conducători de autovehicule care nu respectă normele rutiere privind acordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, cât și pietoni care s-au angajat în traversare străzii prin loc nepermis.

Din totalul sancțiunilor contravenționale aplicate, 19 au fost aplicate conducătorilor de autovehicule care nu au respectat normele rutiere privind acordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public. Totodată, acestora, alături de sancţiunea contravenţională principală, le-a fost aplicată şi sancţiunea complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 30 zile. De asemenea, au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale pietonilor angajaţi în traversare prin loc nepermis.

*   *   *

 Recomandări ale Poliţiei Române pentru pietoni:

– să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există.

– să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens).

– să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat.

– să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia.

– pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili.

– să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.

– copii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – copiii imită comportamentul rutier al adulţilor.

Pentru conducătorii de vehicule, le recomandăm să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită:

– la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel încât să poată opri şi acorda prioritate.

– în zona instituţiilor de învăţământ, obiectivelor social-culturale sau economice, unde observă un flux mare de pietoni, în special copii.

– la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun, în special cele care nu sunt prevăzute cu alveole sau refugii pietonale, unde unii pietoni se pot angaja în traversare prin faţa mijlocului de transport.

– la apropierea de unul sau mai mulţi pietoni care se deplasează pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.