Aniversare: 154 de ani de învăţământ la Lipovăţ (galerie foto)

Duminică, 8 decembrie, Primăria  şi Consiliul Local Lipovăţ, împreună cu Şcoala Gimnazială, Centrul Cultural şi Parohia din localitate  au sărbătorit împlinirea a 154 de ani de învățământ la Lipovăț. În contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2019 ca an omagial al satului românesc, evenimentul a fost pentru Valerian Hriscu, edilul comunei, un bun prilej pentru a aduce un elogiu cadrelor didactice, preoţilor, foştilor primari şi viceprimari, dar şi altor persoane care au reprezentate repere pentru comunitate. 

Seria manifestărilor festive a debutat la Şcoala Gimnazială “Ştefan Ciubotăraşu” Lipovăţ, acolo unde, după o scurtă slujbă religioasă, a fost dezvelită o placă comemorativă.

“Ne-am adunat astăzi, împreună cu autorităţile locale, să marcăm 154 de ani de când s-a început activitatea de învăţământ în această comună. Începuturile sunt legate de reforma lui Cuza Vodă, prin care cei patru ani de şcoală primară deveneau gratuiţi şi obligatorii. Ne-am gândit ca astâzi să cinstim şcoala, activitatea de învăţare şi biserica, pentru că învăţământul a fost strâns legat de biserică, mai ales în primii ani. Să-i cinstim pe cei care mai sunt încă în viaţă şi au slujit pe altarul educaţiei pentru râvna pe care au avut-o pentru a învăţa carte pe cei tineri, pentru a face din ei oameni importanţi. ” a spus prof. dr Ene-Vasile Sprâncenatu, directorul şcolii, mulţumindu-le celor prezenţi, printre care s-a numărat şi prof. Monica Mustăţea, reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.

“Importanţa şcolii pentru noi, cei din administraţia locală, se reflectă în ceea ce facem noi pentru oferirea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea unui învăţământ de calitate. Ce am făcut până acum se vede,  la vară intenţionăm  să modernizăm această şcoală veche, avem alături o sală de sport, singura din judeţ în acest moment de nivelul ăsta, pe care o vom finaliza în curând”, a spus Valerian Hriscu, primarul comunei Lipovăţ. 

Manifestările au continuat la Centrul Cultural “Ştefan Ciubotăraşu”  cu simpozionul “154 de ani de învăţământ la Lipovăţ”.  La simpozionul moderat de înv. Dorin Panzariu au vorbit despre evoluţia învăţământului în comuna Lipovăţ prof. Gheorghe Baciu-profesor de istorie la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”  Iaşi, preotul Ionel Darie, prof. dr. Ene-Vasile Sprâncenatu.  Potrivit acestora, procesul de învăţământ a început mai întâi “tinda bisericii”, continuând într-o casă închiriată în holul căreia proprietarul îşi băga oile la adăpost. Abia în 1899 a fost dat în folosinţă primul local destinat exclusiv învăţării. Vorbitorii au amintit despre schimbările administrative  petrecute de-a lungul timpului, dar au amintit şi cadrele didactice care au predat copiilor comunei, remarcându-l pe învăţătorul Niolaie Căpiţă, primul care s-a remarcat atât ca model de dascăl, cât şi ca bun gospodar.

Evenimentul a continuat cu  prezentarea unor materiale documentare, a fost  fost relansată, după 10 ani de pauză, revista culturală “Glasul Teiului”, iar pe scenă au urcat, în microrecital, preotul paroh Ştefan Darie şi o parte a Corului “Dignus est” al preoților din Episcopia Hușilor, Formaţia de muzicuţe “Ritmic” şi fanfara de copii “Teişorii”.

La final, primarul Valerian Hriscu a acordat diplome de apreciere cadrelor didactice şi preoţilor celor care se află în activitate şi plachete celor care au slujit o viaţă pentru educaţia şi sănătatea fizică şi spirituală a celor care s-au născut şi au trăit în comuna Lipovăţ.

Prima plachetă acordată de primar, dar şi un premiu de 1.000 lei, a fost însă pentru Maranda Maftei, în vârstă de 98 de ani, singura văduvă de război din comună aflată încă în viaţă ,”exemplu de demnitate, curaj, optimism şi credinţă”.

Pentru cei 19 ani puşi în slujba comunităţii, timp în care a reuşit să facă din comuna Lipovăţ o comună la standarde europene, devenind reper de bună administrare a unei comunităţi rurale, foştii primari i-au acordat, la rândul lor, o plachetă de merit primarului Valerian Hriscu. Acesta a vorbit  despre schimbările de mentalitate şi de dispariţia ocupaţii ale oamenilor din satul românesc, despre dispariţia datinilor şi obiceiurilor populare şi nevoia de a le perpetua în timp ca mod de păstrare a identităţii naţionale, dar şi despre eforturile pe care le-a făcut să îmbunătăţească viaţa locuitorilor din comună

“Noi, ca administraţie locală, am avut investiţii mari în comună, atât pe partea care vizează asigurarea unor condiţii bune pentru procesul de educaţie, cât şi pentru creşterea standardului de calitate a vieţii de zi cu zi a tuturor celor care locuiesc  aici. Nu aş fi putut realiza toate aceste lucruri fără colegii mei din cadrul Primăriei şi fără de Consiliul Local care a fost întodeauna pentru proiectele pe care le-am propus.  O să enumer ceea ce am făcut,  pentru că azi sărbătorim satul românesc, pentru că azi vorbim despre cum a fost şi cum este acum satul Lipovăţ. Pe scurt, am construit cinci şcoli şi una, la Chiţoc, am reabilitat-o, am construit două gradiniţe, una la Lipovăţ şi una, cu etaj, încă în lucru, la Fundul Văii, am realizat împrejmuiri la toate şcolile, am achiziţionat calculatoare, microbuz şi, legat tot de învăţământ, am calificat 40 de constructori cu dipome valabile în toată comunitatea europeană, 20 de operatori de calculatoare, 25 de agricultori, 25 de tinere în meserii de frizeri, coafor şi manichiură, prin proiecte atrase de echipa de la Primărie. Pe domeniul de cultură, religie şi sport, am ridicat două cămine culturale şi unul l-am reabilitat. Sunt cămine care în toată comuna nu au nici măcar un cămin cultural, iar noi avem trei. Avem statuia lui Ştefan Ciubotăraşu, simbol al comunei noastre, am construit fântâni arteziene, am împrejmuit bisericile de la Lipovăţ, Corbu, Chiţoc, am pus centrale termice la bisericile de la Lipovăţ şi Chiţoc. În ceea ce investiţiile în cultură,  sunt multe, începând de la ridicarea scenei , de susţinerea orchestrei, de achiziţionarea de costume populare, înfiinţarea Fanfarei “Teişorii”, am susţinut participarea la diverse concursuri şi festivaluri de gen, atât în judeţ şi în ţară, cât şi în Republica Moldova. Am avut în vedere susţinerea datinilor şi obiceiurilor populare din comună, fapt care nu s-a dovedit deloc uşor.

Am făcut parcuri de recreere în toate satele, dar şi un parc destinat persoanelor vârstnice, avem un teren de fotbal pe care l-am început şi sperăm să obţinem şi finanţarea necesară să îl terminăm. Avem o sală de sport, cu termen de finalizare de 30 decembrie 2019.

În ceea ce priveşte drumurile., am reuşit asfaltarea drumurilor Lipovăţ-Chiţoc, am obţinut finanţarea pentru betonarea drumului de la Chiţoc-Ceramica-Poiana Căprioarei, avem transport în comun Lipovăţ-Vaslui, Chiţoc-Vaslui, avem buldoexcavator, două Dacii Logan  şi, foarte important, o  cisternă care poate pătrunde acolo unde maşinile mari de pompieri nu pot pătrunde. În plus, ne va folosi şi la lucrările noastre de canalizare.

În ceea ce priveşte serviciile de dezvoltare publică, am construit clădirea primăriei, aducţiune cu apă la Lipovăţ, Corbu şi Chiţoc, avem locuinţe protejate la Chiţoc, am făcut aducţiuni cu apă şi ciuşmele, avem farmacii, am făcut dispensar la  Chiţoc, am cumpărat un sediu unde vom construi un nou dispensar,  am făcut canalizări, avem un iluminat public ultramodern la Lipovăţ, Corbu şi Chiţoc. Avem gaz metan în toate satele, pe toate ulicioarele

Mai mult, suntem comună cu supraveghere video, ceea ce contribuie la menţinerea climatului de ordine publică. Am cumpărat acum 700 de pubele, pentru întreţinerea curăţeniei şi am asigurat locuri de muncă printr-o colaborare cu o societate comercială (abator şi fermă- n.r.) de pe raza comunei”, a spus primarul comunei Lipovăţ, Valerian Hriscu.                               (Mihaela Zărnescu)