Acțiune de informare și conștientizare anticorupție în puncte de trecere a frontierei cu Republica Moldova  

În contextul sărbătoririi Zilei Internaționale Anticorupție – 9 Decembrie, astăzi, Direcția Generală Anticorupție, împreună cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din Republica Moldova au organizat, sub deviza Împreună împotriva corupției, o amplă acțiune de informare și conștientizare anticorupție în puncte de trecere a frontierei comune celor două state.

Astfel, echipe comune alcătuite din lucrătorii Serviciului Județean Anticorupție Vaslui, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași – Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui și reprezentanți ai Serviciului Protecție Internă și Anticorupție și ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Republica Moldova, s-au aflat, în intervalul orar 10.00 – 13.00, în Punctul de trecere a frontierei Albița, unde au interacționat cu cetățenii care tranzitează locul în scopul informării acestora cu privire la modul de sesizare a infracțiunilor de corupție, riscurile implicării în astfel de fapte și importanța comportamentului integru în societate. Cu acest prilej au fost distribuite cetățenilor materiale de informare din campania națională “Tu poți face lumină” prin care este popularizată linia call center anticorupție a D.G.A. 0800.806.806.

Activitatea, organizată la inițiativa Serviciului Protecție Internă și Anticorupție din Republica Moldova, a avut loc simultan în cele mai importante patru puncte de trecere a frontierei situate în județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați. Cetățenii care au tranzitat punctele de frontieră Oancea – Cahul, Albița – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Stânca – Costești în intervalul orar menționat au  fost întâmpinați de ofițerii anticorupție și de polițiștii de frontieră din cele două state cu informații utile și materiale conținând mesaje anticorupție menite să contribuie la promovarea unui comportament integru în relația cu funcționarii M.A.I.

 

De asemenea, pentru a marca Ziua Internaţională de Luptă împotriva Corupţiei, ofițerii Serviciului Judetean Anticoruptie Vaslui, au desfășurat în perioada noiembrie – decembrie 2019 mai multe activităţi. Astfel, în luna noiembrie, în cadrul Colegiului Prefectural Vaslui care se desfășoară lunar cu reprezentanții instituțiilor deconcentrate din județul Vaslui, a fost prezentată linia CallCenter a Direcției Generale Anticorupție . A vând în vedere Parteneriatul încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, a fost organizată activitatea finală a proiectului “Ofițer DGA pentru o zi”, proiect care s-a desfășurat la Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, în luna noiembrie 2019, cu un număr de 161 elevi ai claselor a 12-a și 8 cadre didactice. Acțiunea s-a finalizat printr-o activitate de distribuire de materiale preventive de către elevi. Totodată, la începutul acestei luni, a fost organizată o masă rotundă la care au fost invitaţi să participe un număr de 70 de medici și asistentele medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, ocazie cu care au fost dezbătute problematici anticorupție;

“În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, amintim acestora Call Center Anticorupţie – 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă. Pot fi sesizate faptele de corupţie şi la numărul de telefon 0235/303282, aparţinând Serviciului Judeţean Anticorupţie Vaslui,  precum şi la adresa de e-mail vaslui.dga@mai.gov.ro .”, se arată într+un comunicat de presă al Serviciului Judeţean Anticorupţie Vaslui.