Ambulanţierii vasluieni, la ceas aniversar (galerie foto)

Marţi, 25 iulie, ambulanţierii vasluieni au fost sărbătoriţi în Sala Mare a Consiliului Județean Vaslui, într-un cadru festiv, din care nu au lipsit cuvintele de apreciere ale autorităţilor administrative judeţene, prezente la eveniment.

Acţiunea a debutat cu prezentarea unor repere istorice a activității de salvare în România, de către directorul instituţiei, Mihaela Corduneanu,  după care directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ), dr Ana Maria Ungureanu, a ținut să ofere câteva cifre cu privire la bilanțul activității ambulanțierilor vasluieni din 2016.
Reprezentantul SAJ a punctat faptul că serviciul de salvare are un parc auto învechit, iar cu toate acestea a reușit să facă față solicitărilor. Anul trecut au fost peste 53.000 de solicitări, media zilnică fiind de 146.
”Numărul de ambulanțe folosite în 2016 a fost de 29, din care 21 sunt de tip B1. Acestea au între 10.000 și 900.000 km la bord, vechimea lor fiind de la 2 până la peste 10 ani, majoritatea fiind cu un grad de uzură foarte ridicat”, a precizat medicul Ana Maria Ungureanu.
În cadrul aceleași ceremonii, dr. Dan Ungureanu a prezentat povestea unui caz fericit, eroi fiind medicul Ioana Lupeică, asistentul medical Silvia Bazon și ambulanțierul Mihai Pruteanu, care în 2011 l-au salvat de la moarte pe Vasile Adumitroaei, după ce a intrat în stop cardio-respirator în timpul unui meci de fotbal, disputat la Zăpodeni.
Nu au fost uitate cadrele medicale de la SAJ care s-au remarcat la concursurile profesionale, primind din partea conducerii serviciului câte o diplomă de merit.
La sărbătoarea Ambulanței au fost prezenţi şi reprezentanţii autorităţilor: prefectul Eduard-Andrei Popica şi subprefectul Mircea Gologan, Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean şi Ciprian Trifan, vicepreşedintele instituţiei, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui şi Mihaela Vlada, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Aceştia au ținut să evidențieze rolul și meritele serviciului de ambulanță în salvarea de vieți omenești, le-au mulţumit pentru eforturile şi sacrificiile făcute şi le-au urat să aibă, la rândul l9or, parte de sănătate.
”Este un prilej de bucurie pentru că așa cum ne-ați și prezentat, succesul dumneavoastră este incontestabil. 111 ani în care fiecare secundă a contat mult pentru domniile voastre și vă felicit pentru dăruirea pe care o dați în activitatea dumneavoastră. Sunt convins că nu e ușor în ceea ce faceți. Știu dotările actuale, deficitul de personal cu care vă confruntați, însă vă asigur de sprijinul meu. Ascultând cu atenție imnul instituției, sunt convins de faptul că Ambulanța are dreptul să trăiască”, a spus prefectul Eduard-Andrei Popica.
Ziua națională a ambulanței este marcată, începând cu anul 2015, la data de 28 iulie, pentru recunoașterea contribuției serviciilor de Ambulanță în asigurarea și menținerea stării de sănătate a cetățenilor. A fost aleasă această dată deoarece la 28 iulie 1906 a apărut prima ”Salvare” din București, la inițiativa profesorului Nicolae Minovici.
În acest an se împlinesc 111 ani de când se vorbește în România de Serviciul de Ambulanță. (Text: Mihaela Zărnescu, Foto:  Liviu Buculeasa)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.