Adio cozi la cazier! Documentul va fi eliberat și online

Începând cu anul 2023, românii pot obține cazierul judiciar și în mediul online și nu mai sunt nevoiți să stea la cozile interminabile specifice birocrației din țara noastră.

Astăzi, 3 ianuarie, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care permite obținerea cazierului judiciar și online, începând cu anul 2023.

În acest fel, s-a completat articolul 28 din Legea nr.290/2004 care simplifică procedura de eliberare a documentului, după ce s-a aprobat depunerea cererii în format electronic. De asemenea, s-a dorit ca procedura să fie simplificată, iar cozile de la ghișee să fie vizibil micșorate.

Din momentul în care legea intră în vigoare, procedurile necesare eliberării în format electronic vor fi stabilite în cel mult o jumătate de an.

„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.(…) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, este prevăzut în legea care a fost publicată pe 3 ianuarie.