30 de ani de la moartea genialului actor de comedie hușean, Alexandru Giugaru

Alexandru Giugaru, unul dintre cei mai mari actori de comedie români, s-a născut la Huși, județul Vaslui, la 23 iunie 1897.

A urmat cursurile Liceului Cuza Vodă din orașul natal. În 1926, a absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din București.

A interpretat, pe scena Teatrului Național București, personaje comice, multe din repertoriul marelui dramaturg I.L. Caragiale sau din opera lui Carlo Goldoni.

Printre piesele în care a smuls ropote de aplauze pe scena Teatrului Național din București s-au numărat, conform site-ului http://www.biografii.famouswhy.ro, trilogia satirică a lui I.L. Caragiale, în regia lui Sică Alexandrescu, adică ”O scrisoare pierdută”, ”O noapte furtunoasă”, ”D’ale carnavalului”, în care i-a avut parteneri de scenă pe Grigore Vasiliu Birlic, Ion Finteșteanu, Radu Beligan, Elvira Godeanu.

Cu ”Revizorul” de Gogol a mers în turneu la Moscova, cu ”Bădăranii” de Carlo Goldoni — în turneu la Veneția.

Unul din multele sale roluri memorabile a fost cel din piesa ”Conu Leonida față cu reacțiunea”, interpretată în travesti alături de Grigore Vasiliu Birlic. S-a remarcat și în piesa de teatru ”Coana Chirița” de Tudor Mușatescu, în ”Take, Ianke și Cadâr” regizată de Ion Finteșteanu, ”Nevestele vesele din Windsor” etc.

Vocea sa inconfundabilă și jocul extrem de natural l-au recomandat și pentru roluri în filme.

Prima peliculă în care a apărut a fost “Legenda celor două cruci” (1925), în regia lui Ghiță Popescu și a lui Eftimie Vasilescu, notează Cristina Corciovescu și Bujor T. Rîpeanu în volumul ”1234 cineaști români”, Editura Științifică, 1996.

A mai jucat în filme precum “Păcală și Tândală la București” (1925), “Venea o moară pe Siret” (1929), “O noapte furtunoasă” (1942), “O scrisoare pierdută” (1953), “Două lozuri” (1957), “D’ale carnavalului” (1958), “Post-restant” (1961), “Haiducii” (1965).

Ultimul film în care a fost distribuit, alături de Toma Caragiu și Marga Barbu, a fost “Răpirea fecioarelor” (1967), în regia lui Dinu Cocea. Unul din memorabilele sale filme a fost ”Directorul nostru”, din anul 1954, în care a jucat alături de Grigore Vasiliu Birlic. În anul 1964, a obținut titlul de ”Actor emerit” și ”Premiul de Stat”. Casa de Cultură din Huși îi poartă numele.

A fost căsătorit și a avut doi copii, un fiu și o fiică. A murit la București, la 15 martie 1986.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.